Saudijska Arabija presrela raketu ispaljenu na Mekku

Radiosarajevo.ba
Saudijska Arabija presrela raketu ispaljenu na Mekku
Kako jutros javljaju brojni svjetski mediji, Saudijska Arabija presrela je raketu koja je navodno ispaljena na Mekku iz Jemena, s područja koje kontroliraju Huti.

Prema tvrdnji izvora iz Saudijske Arabije, pobunjenici grupe Huti ispalili su raketu u 21 sat prema lokalnom vremenu, ali ju je zračna odbrana ove države presrela i uništila 65 kilometara udaljenu od Mekke. Dodaje se da raketa nije pričinila nikakvu štetu.

Glasnogovornik saudijske koalicije, major general Ahmed Asiri optužio je Iran i Hezbollah za podršku „pobunjenicima“ te je kazao kako ih obučavaju i doniraju im tehnologiju koja im omogućava da šalju raketne napade. Asiri je najavio i „osvetu“ protiv Hutija.

Huti su potvrdili da su lansirali raketu Burkan-1, ali tvrde da su je poslali na aerodrom u Džedi, a ne na Mekku. Ovo nije prvi put da je Saudijska Arabija optužila Hutije za ispaljivanje projektila prema Mekki. Ranije ovog mjeseca, jedna raketa ciljala je zračnu bazu u Taifu, koja se nalazi u predgrađu Mekke.

Haos u Jemenu eskalirao je kada je šiitski predsjednik Saleh smijenjen 2012, a na njegovo mjesto postavljen sunitski predsjednik Abd Rabbu Mansour Haddi, kojeg podržava Saudijska Arabija. Husi, snage odane Salehu, koje pomaže Iran, zauzeli su glavni grad Sanaau 2014. i nastavili napredovati prema jugu.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom počela je zračne napade u martu 2015. kako bi zaustavila Hute i vratili kompletnu vlast Haddiju. Huti i njihovi saveznici sada drže sjeverni dio Jemena, dok Haddijeve snage kontroliraju ostatak zemlje s lokalnim plemenima. U rat u Jemenu uključena je i Islamska država, Al-Kaida...

U ratu u Jemenu ubijeno je najmanje 10 hiljada ljudi, od čega skoro četiri hiljade civila, tvrdi UN.

Mekka je rodno mjesto Muhameda a.s. i islama. Samo je muslimanima dozvoljen ulazak u grad, koji godišnje pohode milioni vjernika kako bi obavili hadž i posjetili svetu džamiju Masjid al-Haram koja okružuje Kabu, centralno svetilište islama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak