Saudijska Arabija odrubit će glave ubicama Jamala Khashoggija

Radiosarajevo.ba
Saudijska Arabija odrubit će glave ubicama Jamala Khashoggija

Saudijska Arabija će odrubiti glave ubicama novinara Jamala Khashoggija, potvrdili su danas zvaničnici.

Tužilaštvo je podiglo optužnice protiv 11 osumnjičenih, a u saopćenju su istakli da se pet zvaničnika suočava s smrtnom kaznom.

Državni tužilac Saud Al-Mojeb izjavio je danas da je 21 osoba u pritvoru. Također istakao je da je svake sumnje oslobođen saudijski de-facto vladar princ Mohammed bin Salman.

Al-Mojeb je novinarima u Rijadu rekao da je najviši zvaničnik umiješan u ubistvo Khashoggija bivši pomoćnik zamjenika obavještajne službe Ahmad al-Assiri. Glasnogovornik državnog Tužilaštva Saudisjke Arabije naknadno je zanijekao da je Salman imao bilo kakve informacije u vezi s ubistvom.

Tužilac je dodao da je Khashoggi dobio smrtonosnu inekciju u konzulatu te zemlje u Istanbulu 2. oktobra. Njegovo je tijelo tada iskomadano i izneseno iz zgrade konzulata, a Al-Mojeb je priznao da Saudijska Arabija nema informacija o trenutnoj lokaciji ostataka. „U toku je istraga kako bi pronašli ostatke“, istakao je tužilac.

Saudijska Arabija konačno je priznala sredinom oktobra da je Khashoggi ubijen u konzulatu te zemlje.

Turska je jučer pozvala na međunarodnu istragu o ovom ubistvu. Ankara je već ranije objavile snimke povezane s ubistvom koje povezuju brojne zemlje s ovim događajem, uključujući Saudijsku Arabiju, Sjedinjene Američke Države i njezine zapadne saveznike.

Ubistvo Khashoggija je izazvalo najgoru diplomatsku krizu još od terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine, u kojemu je većina otmičara identificirana kao saudijski državljani.

Nakon što je Saudijska Arabija insistirala da je Khashoggi napustio konzulat neozlijeđenim, Saudijske vlasti saopćile su da je ubijen u svađi u konzulatu, čime su potvrđene izvorne tvrdnje Turske.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je naredba za ubistvo Khashoggia došla s „najvišeg nivoa“ saudijske vlade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak