Sastali se Trump i Zelenski: "Rat u Ukrajini mora završiti"

1
Radiosarajevo.ba
Sastali se Trump i Zelenski: "Rat u Ukrajini mora završiti"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastao se u petak u New Yorku s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Sastanak u Trumpovom tornju dogodio se u svjetlu zabrinutosti Kijeva da bi Trump, ako pobijedi na predsjedničkim izborima 5. novembra, mogao smanjiti američku vojnu podršku Ukrajini.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Trump je rekao: "To mora u nekom trenutku prestati. Mora prestati".

Nenad Čičin-Šain: 'Odluka Akademije podigla gledanost filma Kiss the Future. Idemo po Grammy'

"Prolazi kroz pakao. Njegova zemlja prolazi kroz pakao", rekao je za Zelenskog, prenosi Hina.

"Mislim da se slažemo da se rat u Ukrajini mora zaustaviti i da Putin ne smije pobijediti", rekao je Zelenski novinarima.

Trump se sastaje sa Zelenskim: Mjesto susreta je Manhattan, a teme su više nego značajne

Trump je u četvrtak navečer na konferenciji za novinare rekao da je Zelenski zatražio da se sastanu. Zadnji put sastali su se u četiri oka prije oko pet godina, prije ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Trump kritizira veliku finansijsku i vojnu podršku SAD-a Ukrajini. Često ponavlja da će, ako on pobijedi na izborima, rat brzo završiti. No nikada nije rekao kako to misli izvesti.

Zelenski se u srijedu obratio Općoj skupštini UN-a u New Yorku. U četvrtak se sastao s predsjednikom Joeom Bidenom i potpredsjednicom Kamalom Harris u Bijeloj kući. Harris, demokratska predsjednička kandidaktinja, obećala je "nepokolebljivu" podršku Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak