Zelenski: 'Bliži smo miru nego što mislimo. Samo ovako možemo natjerati Putina da zaustavi rat'

1
Radiosarajevo.ba
Zelenski: 'Bliži smo miru nego što mislimo. Samo ovako možemo natjerati Putina da zaustavi rat'
Foto: EPA - EFE / Volodimir Zelenski

"Plan pobjede je jačanje Ukrajine," rekao je Zelenski tokom intervjua za "Good Morning America" s voditeljicom Robin Roberts. "Zato tražimo od naših prijatelja, naših saveznika da nas ojačaju. To je veoma važno."

"Mislim da smo bliži miru nego što mislimo," nastavio je. "Bliži smo kraju rata. Samo se moramo biti vrlo jaki, vrlo jaki."

Zelenskyy je razgovarao s Roberts dok je posjećivao New York u ponedjeljak na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, kao dio putovanja u SAD, gdje je obećao da će predstaviti ono što naziva svojim 'Planom pobjede' predsjedniku Joeu Bidenu i drugim ključnim američkim političarima.

Ubrzajmo trendove sporom modom: Zašto je upcycling fashion važna tema za budućnost?

Ubrzajmo trendove sporom modom: Zašto je upcycling fashion važna tema za budućnost?

Zelenskyy je više puta apelovao na Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo da ukinu svoja ograničenja na dugometražne rakete koje su pružili Ukrajini za udare na ciljeve unutar Rusije. Ruski predsjednik Vladimir Putin, s druge strane, upozorio je da bi upotreba zapadnog oružja za napade na ruske ciljeve bila viđena kao ozbiljna eskalacija rata i direktan izazov zemljama NATO-a.

Zelenskyyeva molba dolazi usred teških borbi na istoku Ukrajine, kao i nekoliko sedmica nakon ukrajinske invazije na rusku oblast Kursk. Ukrajina je saopćila da je zauzela stotine kilometara i desetine sela unutar Kurske oblasti u prvim danima svoje iznenadne ofanzive.

Zelenskyy je rekao da je Putin "uplašen" zbog operacije u Kursku.

"To je tačno. Jako se plaši," rekao je. "Zašto? Zato što su njegovi ljudi vidjeli da ne može da brani — da ne može da brani svu svoju teritoriju."

Ukrajinski lider izjavio je da samo iz "jake pozicije" Ukrajina može "natjerati Putina da zaustavi rat."

Zelenskyy je bio u društvu svoje supruge, prve dame Olene Zelenske, tokom intervjua. Kasnije ove sedmice, očekuje se da će Zelenskyy otputovati u Washington kako bi se sastao s Bidenom, kao i s predsjedničkim kandidatima Kamalom Harris i Donaldom Trumpom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije