Sastaju se Donald Trump i Benjamin Netanyahu

0
FENA
Sastaju se Donald Trump i Benjamin Netanyahu

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump ugostit će izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u petak u svom odmaralištu u Palm Beachu na Floridi, saopćio je Trump u utorak, 23. jula, što je znak da njih dvojica žele poboljšati odnose.

"Veselim se što ću poželjeti dobrodošlicu Bibi Netanyahuu u Mar-a-Lagu u Palm Beachu na Floridi", kazao je bivši američki predsjednik u objavi na svojoj društvenoj mreži Truth Social, koristeći Netanyahuov nadimak.

Sastanak će biti njihov prvi od kraja Trumpovog predsjedničkog mandata, tokom koga su njih dvojica uspostavili bliske veze, a dolazi u vrijeme napetosti i između Netanyahua i demokratskog predsjednika Joea Bidena oko izraelskog rata protiv boraca Hamasa u Gazi.

Na vidjelo izašli svi detalji ubistva Saše Kulišića u BiH: U zločinu učestvovala i maloljetna kćerka

Trump je u utorak navečer objavio pismo koje mu je napisao palestinski predsjednik Mahmoud Abbas dan nakon što je bivši američki predsjednik ranjen u atentatu na skupu u Pennsylvaniji.

Abbas je poželio Trumpu "snagu i sigurnost", piše u pismu koje je Trump objavio. U istoj objavi Trump je također naveo kako se raduje susretu s Netanyahuom i radu na postizanju mira na Bliskom istoku.

Netanyahu je naljutio Trumpa kada je čestitao Bidenu na pobjedi nad Trumpom na izborima 2020. Trump je lažno tvrdio da su mu izbori ukradeni prevarom glasača.

Netanyahu je zatražio lični sastanak s Trumpom tokom njegove ovosedmične posjete Washingtonu, javio je Politico u ponedjeljak, 22. jula. Izraelska ambasada u Washingtonu nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

U govoru u srijedu, 24. jula, Netanyahu će tražiti obnovu podrške Kongresa za izraelske vojne operacije u palestinskoj enklavi. Ove će se sedmice također sastati s Bidenom i potpredsjednicom Kamalom Harris, koja je u nedjelju, 21. jula, ušla u predsjedničku utrku 2024. nakon što se Biden povukao.

Čini se da izraelski čelnik pokazuje suzdržanost u vezi s američkim izborima u novembru. Ankete pokazuju da je utrka tijesna. Većina analitičara vjeruje da bi druga Trumpova administracija dala Netanyahuu slobodnije ruke u ratu u Gazi.

Netanyahu i Trump bili su uglavnom ideološki i politički usklađeni tokom Trumpovog mandata 2017.-2021. Sjedinjene Dežave tada su preselile svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem, što je bio dugogodišnji konzervativni cilj koji je oduševio Izraelce i razbjesnio Palestince.

Trump je kritikovao Netanyahua zbog sigurnosnih propusta oko smrtonosnog prekograničnog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i kazao je da Izrael mora brzo osigurati oslobađanje talaca koje je uzeo Hamas i završiti rat u Gazi.

Kamala Harris napala Donalda Trumpa, pa obećala: 'Zaustavit ćemo ekstremne zabrane pobačaja'

U objavi na društvenim mrežama Trump je pohvalio Netanyahuovu ulogu u Abrahamovim sporazumima, značajnim sporazumima uz američko posredovanje potpisanim tokom Trumpovih godina na vlasti koji su normalizirali bilateralne odnose između Izraela i Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Tokom mog prvog mandata imali smo mir i stabilnost u regiji, čak smo potpisali istorijski Abrahamov sporazum - i imat ćemo ga opet", napisao je Trump na Truth Social.

Naveo je da Harris, kao favorit za demokratsku nominaciju, "ni na koji način nije sposobna zaustaviti" svjetske sukobe, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak