SAD u strahu od rata uputilo apel svojim građanima: 'Napustite tu državu na bilo koji način'

1
Radiosarajevo.ba
SAD u strahu od rata uputilo apel svojim građanima: 'Napustite tu državu na bilo koji način'

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Libanu pozvala je 3. auvgusta svoje građane da napuste tu zemlju "na bilo koji dostupan način", usred straha od sveoćteg rata između Izraela i Hezbolaha i šireg regionalnog sukoba.

Uprkos obustavi i otkazivanju letova, "opcije komercijalnog prevoza za napuštanje Libana ostaju dostupne", navodi se u saopštenju ambasade.

"Podstičemo one koji žele da odu iz Libana da rezervišu bilo koju kartu koja im je dostupna, čak i ako taj let ne poleti odmah ili ne prati rutu prvog izbora", navela je Ambasada SAD, javlja RSE.

Vozač (30) iz BiH nepovrijeđen: Kamion izgorio na austrijskom putu

Američki ministar odbrane Lloyd Austin izjavio je 2. augusta da Sjedinjene Države namjeravaju da ojačaju svoje defanzivne vojne kapacitete na Bliskom istoku kako bi zaštitile svoje trupe tamo i svog saveznika Izrael.

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden u petak je rekao da je vrlo zabrinut situacijom na Bliskom istoku i istovremeno pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanyahu da brzo postigne sporazum o primirju u Pojasu Gaze.

Iran i njegove povezane grupe pripremaju odgovor na ubistvo vođe Hamasa Ismaila Hanija. 

Njegova smrt dogodila se dan poslije izraelskog udara u kome je ubijen vojni vođa Hezbolaha Fuad Šokur kod Bejruta.

Ta dva napada oživljavaju strahovanja od proširenja rata na cijeli Bliski istok, između Izraela sa jedne i Irana i grupa koje ga podržavaju u Libanu, Siriji, Iraku i Jemenu sa druge strane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak