SAD odbio dati vizu iranskom ministru vanjskih poslova

Radiosarajevo.ba
SAD odbio dati vizu iranskom ministru vanjskih poslova

Sjedinjene Američke Države odbile su izdati vizu iranskom ministru vanjskih poslova Mohammadu Javadu Zarifu, koji je u četvrtak trebao prisustvovati sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku, objavili su američki dužnosnici.

Napetosti u odnosima dvije zemlje rastu nakon što je prošlog petka SAD u Bagdadu likvidirao jednog od najmoćnijih iranskih zapovjednika Kasema Sulejmanija.

Na osnovu sporazuma iz 1947. godine, koji reguliše pristup sjedištu UN-a u SAD-u, ta je zemlja obavezna omogućiti pristup stranim diplomatama. No, Washington tvrdi da može uskratiti vizu iz sigurnosnih i vanjskopolitičkih razloga ili zbog opasnosti od terorizma, piše 24sata.hr.

Američko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentarisati ovaj slučaj, kao i UN, a iranska misija pri UN-u kazala je kako je vidjela medijske izvještaje o tome, ali nije dobila nikakve informacije ni od SAD-a ni od UN-a.

Zarifovo putovanje bilo je planirano prije napada u petak.

Sjednica Vijeća na koju je Zarifu onemogućen dolazak posvećena je Povelji UN-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak