Ministar odbrane SAD-a Esper demantirao svjetske medije: "Ne povlačimo se iz Iraka"

Radiosarajevo.ba
Ministar odbrane SAD-a Esper demantirao svjetske medije: "Ne povlačimo se iz Iraka"

Vojnici Sjedinjenih Američkih Država trebali bi se povući iz Iraka, a kako bi sipoštovali „suverenitet nacije“, navodi se u dokumentu Ministarstva odbrane SAD-a koji je objavljen na društvenim mrežama, prenosi Reuters.

Kako se navodi ovakva odluka je donesena nakon što je Irački parlament na vanrednoj sjednici donio rezoluciju kojom pozivaju strane trupe da napuste zemlju.

Irački parlament: Američki vojnici više nisu dobrodošli, moraju napustiti državu

Kako su prenijeli mediji u dokumentu se navodi da će trupe koalicije koje predvodi SAD u sklopu povlačenja poduzeti niz mjera potrebnih radi osiguranja sigurnosti ali i efikasnosti cijelog procesa.

Podsjećamo, odluka iračkog parlamenta donesena je nakon što su američke snage u napadu bespilotnim letjelicama u Bagdadu usmrtile vrhovnog iranskog generala Qassema Soleimanija.

Irak je danas ograničio kretanje međunarodnih snaga u sklopu priprema mehanizma za povlačenje strane vojske iz te zemlje.

„Iračke vlasti pripremile su mehanizam za povlačenje američkih vojnika sa teritorije ove zemlje. Funkcionisanje međunarodne koalicije bit će ograničeno samo na konsultacionu ulogu, isporuku oružja i obuku iračkih snaga“, navodi se.

Mark Esper - undefined

Foto: Twitter: Mark Esper

Međutim naknadno je ovu informaciju demantirao ministar odbrane SAD-a Mark Esper, javlja Anadolu Agency (AA).

„Ne povlačimo se iz Iraka, niti imamo takav plan“, poručio je Esper.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije