Rouhani odgovorio Trumpu: Nikada ne prijetite Iranu

Radiosarajevo.ba
Rouhani odgovorio Trumpu: Nikada ne prijetite Iranu
Foto: Anadolija / Hassan Rouhani

Predsjednik Irana Hassan Rouhani poručio je predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trumpu da ne prijeti Iranu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ranije je Trump zaprijetio da će američke snage na bilo kakav iranski napad odgovoriti napadom na 52 iranska položaja, čime je simbolično podsjetio na 52 američkih diplomata koji su 444 dana bili zarobljeni u američkoj ambasadi u Teheranu nakon što je taj kompleks okupiran 4. novembra 1979. godine.

„Onima koji podsjećaju na brojku 52 bi bilo bolje da se sjete brojke 290. Nikada nemojte prijetiti Iranu i velikom iranskom narodu“, poručio je iranski predsjednik Rouhani.

Rouhani je u poruci na Twitteru podsjetio na 290 osoba koje su poginule u avionu Iran Aira koji je srušen u julu 1988. godine na letu iz Bander Abbasa ka Dubaiju.

Avion je srušen projektilom koji je ispaljen sa američkog mornaričkog broda USS Vincennes.

Tenzije na Bliskom istoku eskalirale su nakon napada u kojem su američke snage u petak, u Bagdadu ubile iranskog generala Qassema Soleimanija, komandanta odreda Quds, odnosno elitne jedinice Revolucionarne garde Irana.

Zvanični Teheran zaprijetio je da će odgovoriti na američki napad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije