SAD napustio UNHCR zbog "nemilosrdne kampanje protiv Izraela"

AA
SAD napustio UNHCR zbog "nemilosrdne kampanje protiv Izraela"
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres izrazio je žaljenje zbog povlačenja Sjedinjenih Američkih Država (SAD) iz Vijeća za ljudska prava UN-a (UNHRC).

“Generalni sekretar bi više volio da je SAD ostao u UNHRC-u. Ta organizacija ima veoma važnu ulogu u promociji i zaštiti ljudskih prava u svijetu“, saopćio je glasnogovornik UN-a Stephane Dutarric u pisanoj reakciji na američku odluku.

Američka ambasadorica u UN-u Nikki Haley i američki državni sekretar Mike Pompeo saopćili su odluku o povlačenju SAD-a iz UNHRC-a, kojeg SAD optužuje za nemilosrdnu kampanju protiv Izraela, strateškog američkog saveznika.

Visoki komesar UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad Al Hussein kazao je da je to razočaravajuća odluka SAD-a.

“SAD bi trebao predvoditi borbu za ljudskaprava, a ne povlačiti se iz nje“, poručio je Al Hussein.

Američko povlačenje osudila je i Evropska unija, tačnije njen Servis za vanjske poslove (EEAS) koji je u saopćenju naveo da je SAD uvijek bio na prvom frontu zaštite ljudskih prava i jak saveznik Evropske unije.

“Ova odluka ugrožava američku ulogu šampiona u borbi za demokraciju na svjetskoj sceni“, poručili su iz EEAS-a.

Palestinski pokret otpora Hamas također je reagirao na američko povlačenje iz UNHRC-a i poručio da je i to dokaz sve veće međunarodne izolacije SAD-a.

“SAD više nisu u stanju opravdati svoju kriminalnu praksu i podršku izraelskom terorizmu nad palestinskim narodom“, poručio je glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak