SAD, Katar i Egipat: Posrednici će raditi na finalizaciji primirja u Gazi

9
Radiosarajevo.ba
SAD, Katar i Egipat: Posrednici će raditi na finalizaciji primirja u Gazi

Prema informacijama Katarske novinske agencije, emir zemlje Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani razgovarao je telefonski sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

QNA je izvijestila da su "tokom razgovora razgovarali o najnovijim dešavanjima i strateškim odnosima između Države Katar i Sjedinjenih Američkih Država i načinima njihovog razvoja, najnovijim dešavanjima u Pojasu Gaze i okupiranim palestinskim teritorijama, te zajedničkom nastojanja da se okonča rat u Pojasu, kao i o regionalnim i međunarodnim događajima od zajedničkog interesa."

Ranije danas, SAD, Katar i Egipat objavili su zajedničku izjavu, rekli su da su posrednici iznijeli "prijedlog za premošćivanje" kako bi omogućili "brzo" postizanje sporazuma o okončanju sukoba u Gazi i osiguranju oslobađanja izraelskih zarobljenika.

Kina opet zapanjila vojne stručnjake, ubrzano grade nešto što nema niti jedna druga svjetska sila

Tri zemlje su pregovore o prekidu vatre u Dohi opisale kao "ozbiljne i konstruktivne".

Embargo je upravo ukinut na informacije od visokog zvaničnika Bijele kuće koji je obavještavao novinare, i sada mogu reći da je upravo završio poziv s liderima Sjedinjenih Američkih Država, Katara i Egipta. Ono o čemu su razgovarali je ono što visoki zvaničnik administracije naziva zamahom za postizanje ovog cilja.

Horor u Gazi: Četverogodišnja djevojčica Lina umrla zbog pothranjenosti

Na pitanje jednog novinara, po čemu se ovo razlikuje od svakog ranijeg puta? On je rekao da je ovo drugačije zato što su ranije postojale praznine, sada postoji konačni "prijedlog za premošćivanje" o svakom neriješenom pitanju i prijedlogu.

Drugim riječima, više nema [većih] prepreka da se ovaj dogovor postigne. Imaju rješenje, sada samo razrađuju posljednje detalje.

Dakle, suština je, kaže on, da postoji snažna želja svakog od učesnika, "nova energija da se ovo dovede do zaključka" i jedina prepreka koja preostaje mogla bi biti neka vrsta uzvratnog napada Irana; nešto na čemu će zvaničnici administracije raditi tokom vikenda, kako bi bili sigurni da nema odmazde tokom vikenda, piše Al Jaazera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak