Horor u Gazi: Četverogodišnja djevojčica Lina umrla zbog pothranjenosti

3
Anadolija
Horor u Gazi: Četverogodišnja djevojčica Lina umrla zbog pothranjenosti
Foto: AA / Uznemirujući prizori iz Gaze

U Gazi koja je već mjesecima izložena izraelskim napadima vlada pravi horor gdje su veoma često žrtve žene i djeca.

Dok i dalje traju izraelski napadi i opsada blokiranog Pojasa Gaze sve su češći slučajevi pothranjenosti djece zbog nestašice hrane.

Posljednji srceparajući slučaj je smrt četverogodišnje Line Sheikh Khalil u gradu Deir Balah koja je umrla zbog pothranjenosti i nedostatka lijekova. Njen amidža Halil kazao je za agenciju Anadolu da jednostavno nisu uspjeli naći hranu i lijekove za djevojčicu.

"Morali smo izbjeći iz mjesta Ridvan u bolnicu Aksa, ali je moja mala rodica umrla zbog neuhranjenosti i nedostatka lijekova. Prije rata je bila zdrava, ali poslije rata, kao što vidite, selili smo se od šatora do šatora i nismo mogli naći hranu za nju i izgubili smo je", kazao je ovaj Palestinac.

Uputio je poruku cijelom svijetu da pomognu Gazi bar zbog nevine djece.

"Moja jedina poruka svijetu je da pogledaju bar djecu u Gazi koja umiru zbog nedostatka hrane, lijekova i neuhranjenosti", rekao je.

Uznemirujući prizori iz Gaze
Foto: AA: Uznemirujući prizori iz Gaze

Izraelska vojska ubila je još 36 Palestinaca u napadima u Pojasu Gaze, čime je ukupan broj poginulih od 7. oktobra porastao na 39.965, saopćilo je u srijedu Ministarstvo zdravlja u palestinskoj enklavi. Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usljed kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Više od 10 mjeseci izraelskog rata, golemi dijelovi Gaze leže u ruševinama, a blokirana je i dostava hrane, čiste vode i lijekova. Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom Tel Avivu naloženo da odmah zaustavi vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije