Rusija za dan izgubila 20 oklopnih vozila: Poznato koliko su im od početka rata Ukrajinci uništili

5
Radiosarajevo.ba
Rusija za dan izgubila 20 oklopnih vozila: Poznato koliko su im od početka rata Ukrajinci uništili

Rusija nastavlja plaćati visoku cijenu u ljudstvu i opremi u svojoj potpunoj invaziji na Ukrajinu, prema najnovijim podacima Kijeva, koji su obilježili mračnu miljokaz u gubicima oklopnih borbenih vozila (OBV).

Prema najnovijem izvještaju Ukrajinskog generalnog štaba u utorak, Rusija je izgubila 20 OBV-ova u proteklih 24 sata, što dovodi ukupan broj gubitaka tih vozila od početka rata 24. februara 2022. godine na 16.000. Precizni brojevi gubitaka teško su ustanovljivi jer su obje strane oprezne da drže stvarne brojke pod pokrivačem. Newsweek je kontaktirao rusko Ministarstvo odbrane za komentar o tim brojkama, koje Kijev opisuje kao "vrlo približne."

Najveći dnevni gubici vozila zabilježeni su 4. aprila 2024., isključujući glavne tenkove, ali uključujući oklopna vozila, napadne topove, samohodne artiljerijske sustave, borbeno vozilo pješaštva i oklopna transportna vozila.

Dragan Bursać: 'Monstruozni Stevandić prijeti Sarajlijama smrzavanjem i ratnim scenarijem'

Prema podacima Ukrajinskog generalnog štaba, ukupan mjesečni gubitak u maju iznosio je 880, što je najviše od rekordnih 889 u martu 2022. godine na početku rata. Najveći dnevni ukupan gubitak u ratu bio je 96 OBV-ova 15. marta 2022. godine.

Prema podacima nizozemske web stranice za analizu obrane Oryx, koja koristi video ili fotografije kao dokaz, ukupan broj gubitaka OBV-ova iznosi 1.474. Od toga je 1.067 uništeno, 36 je oštećeno, 100 je napušteno, a 271 je zarobljeno.

Više od polovine ovih vozila (892) su sovjetska amfibijska oklopna borbenih vozila MT-LB. Oryx napominje da je broj ruske opreme uništene "znatno veći nego što je ovdje zabilježeno."

U međuvremenu, Rusija i dalje trpi visoke gubitke među trupama u Ukrajini, s podacima Kijeva koji su u utorak naveli 1.220 slučajeva izgubljenih, uključujući i poginule i ranjene. Ukupan broj ruskih vojnih gubitaka prema podacima Kijeva iznosi 568.980 od početka rata.

Ruski vojni gubici navodno su značajno porasli u posljednjim mjesecima uslijed neuspjele obnove ruske ofenzive na sjeveroistoku oblasti Harkiv.

Zajednički projekt između nezavisnog ruskog medijskog izvora Mediazona i BBC Rusija, potvrdio je 19. jula imena 59.725 ruskih vojnika koji su poginuli u ratu - porast od 1.518 od posljednjeg ažuriranja početkom mjeseca.

To uključuje više od 10.000 vojnika u posljednjih šest mjeseci. Među poginulima je više od 3.700 oficira, od kojih je 437 imalo čin potpukovnika ili viši, dok je barem 11.933 ruskih zatvorenika ubijeno na istočnom frontu Ukrajine, prema projektu Mediazona i BBC Rusija, koji smatraju da su stvarni brojevi vjerojatno viši.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao BBC-u prošle sedmice da je 20.000 ruskih vojnika poginulo tokom neuspjele ruske ofenzive u oblasti Harkiv, iako Newsweek nije nezavisno provjeravao ove tvrdnje.

Rusija nije ažurirala svoje brojeve žrtava od kraja septembra 2022. godine kada je broj bio malo manje od 6.000. Ukrajina također čuva informacije o vlastitim gubicima, iako je Zelenski rekao u februaru da je 31.000 ukrajinskih vojnika poginulo, dok zapadne procjene bilježe više brojeve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak