Napad na Ukrajinu: Rusija objavila da je prvi put koristila monstruoznu novu bombu

1
Radiosarajevo.ba
Napad na Ukrajinu: Rusija objavila da je prvi put koristila monstruoznu novu bombu
Foto: Prtscr / X.com / FAB-3000

Ruske zračne snage predstavile snažnu zračnu bombu FAB-3000 opremljenu kompletom za navođenje koja se koristi u Ukrajini.

Rusko ministarstvo odbrane je u nedjelju 14. jula, objavilo video koji navodno prikazuje kako ruska ratna avijacija koristi moćnu kliznu bombu FAB-3000. Ova bomba, unaprijeđena s UMPK modulima, kompletom za navođenje koji ju pretvara u vrlo precizno i snažno oružje.

Snimak prikazuje pilota lovačkog aviona Su-34 Fullback kako provjerava bombu montiranu na središnjoj stanici ispod trupa aviona prije nego što prebaci prikaz na zračni pogled aviona koji nosi i zatim ispusta oružje, dok se u konačnici vide i efekti bombardovanja.

Zelenski poziva Ruse na pregovore o miru, oglasio se Kremlj, ali i Amerikanci

Zelenski poziva Ruse na pregovore o miru, oglasio se Kremlj, ali i Amerikanci

Zanimljivo je da se na zadnjem dijelu oružja nalazi par crvenih svjetala, koja su u jednom trenutku vidljivo osvijetljena. Svrha ovih svjetala nije jasna, ali moguće je da olakšavaju posadi lansirnog aviona praćenje kretanja oružja prema cilju.

Gdje je tačno bomba eksplodirala, u ovome trenutno nije poznato, no rusko ministarstvo obrane objavilo je da snimka prikazuje napad na "privremenu tačku raspoređivanja" ukrajinskih oružanih snaga u zoni odgovornosti grupe snaga Sjever, za koju se zna da djeluje u regijama Harkiv i Sumi.

Ipak, stručnjaci War Zonea kažu da nije sigurno da je snimka autentična i da zaista prikazuje FAB-3000. Kažu da je moguće da se radi o manjem FAB-1500 s istim kompletom za navođenje.

"Svakako je moguće da je video zapravo montaža koja prikazuje snimke oba ova oružja i ne bi bilo prvi put da su službeni ruski videozapisi manipulirani ili uvelike montirani".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije