Rusija nije ponudila Ujedinjenim nacijama nikakvo besplatno žito

0
Fena
Rusija nije ponudila Ujedinjenim nacijama nikakvo besplatno žito

Rusija nije ponudila Svjetskom programu za hranu (WFP) nikakvo besplatno žito, izjavio je u petak zamjenik šefa WFP-a Carl Skau, skoro dvije sedmice nakon što je Moskva odustala od sporazuma koji je omogućio siguran izvoz ukrajinskog žita iz Crnog mora.

Ukrajinsko žito je primarni izvor pomoći u hrani UN-a.

"Nismo do sada razgovarali ni o kakvom besplatnom žitu. Nisu nam se obratili za takvu diskusiju", kazao je Skau novinarima.

Počeo koncert legendarnog pijaniste Ive Pogorelića u Narodnom pozorištu Sarajevo

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je u četvrtak afričkim čelnicima na samitu u Sankt Peterburgu da je Moskva u stanju zamijeniti ukrajinski izvoz žitarica u Afriku i da će pokloniti desetine hiljada tona žitarica za šest zemalja u roku od nekoliko mjeseci.

Ukrajina je, skupa s Rusijom, jedan od najvećih svjetskih izvoznika žitarica i svaki prekid mogao bi povećati cijene hrane širom svijeta.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš upozorio je u četvrtak da "šačica donacija" neće ispraviti dramatičan uticaj okončanja crnomorskog sporazuma o žitu.

U okviru crnomorskog izvoznog pakta, WFP je tokom prošle godine kupio i isporučio 725.000 tona žitarica u Afganistan, Džibuti, Etiopiju, Keniju, Somaliju, Sudan i Jemen. Pakt je do sada omogućio WFP-u da nabavi 80 člsto svog otkupa zrna pšenice ove godine iz Ukrajine, u odnosu na 50 posto 2021. i 2022. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak