Raste broj poginulih u napadima na Liban. Oglasio se Iran i poslao dvosmislenu poruku

4
Radiosarajevo.ba
Raste broj poginulih u napadima na Liban. Oglasio se Iran i poslao dvosmislenu poruku

Izrael je objavio desetine novih zračnih napada na uporišta Hezbollaha u Libanu, dan nakon što je 558 osoba, uključujući 50 djece, poginulo u najsmrtonosnijem bombardovanju od razornog rata 2006. godine.

U utorak, Hezbollah je saopćio da je ispalio salve raketa na izraelske vojne baze, nekoliko sati nakon što je 180 njegovih projektila i bespilotna letjelica prešla u izraelski zračni prostor. Izraelska vojska je navela da je više od 50 projektila ispaljeno na sjeverni Izrael u manje od 10 minuta, od kojih je većina presretnuta.

Saopćili su da su tokom jutra izvršili dodatne napade na infrastrukturu Hezbollaha.

Meteorolozi objavili prognozu do 11. oktobra: Evo kakvo nas vrijeme očekuje u naredne 2 sedmice

U Libanu, napadi u ponedjeljak su odnijeli 558 života, uključujući 50 djece i 94 žene, prema ministru zdravlja Firassu Abiadu.

"Većina, ako ne i svi, poginuli u jučerašnjim napadima bili su nenaoružani ljudi u svojim domovima," rekao je.

UN ozbiljno zabrinut

Dugogodišnji neprijatelji Hezbollah i Izrael su gotovo svakodnevno razmjenjivali vatru preko granice skoro godinu dana, otkako je Izrael pokrenuo svoj rat protiv Gaze.

Bombardovanje Libana u ponedjeljak bilo je daleko najveće i najsmrtonosnije, ne samo u protekloj godini, već i od rata Izraela i Hezbollaha tokom ljeta 2006. godine.

Taj rat odnio je 1,200 života u Libanu, većinom civila, i 160 Izraelaca, većinom vojnika, i devastirao velike dijelove Hezbollahovih uporišta.

Izrael je nazvao svoje napade na Hezbollah "Operacija Sjeverne Strelice", nakon što je ranije ovog mjeseca najavio da prebacuje fokus svoje vatre sa Gaze na Liban.

Ostali lideri su izrazili zabrinutost zbog brze eskalacije, a portparol glavnog sekretara UN-a Antonio Guterres rekao je da je "ozbiljno zabrinut", dok je glavni diplomat EU-a Josep Borrell upozorio da "smo gotovo u punom ratu".

Povodom eskalacije nasilja i pojačanih kampanja bombardiranja Libana, oglasio se i Iran, najveći saveznik Hezbollaha.

"Branićemo svaku grupu koja se brani za svoja prava i sebe," rekao je Pezeshkian, kada je upitan da li će Iran ući u sukob između Izraela i Hezbollaha. Nije dao dodatne informacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak