Promjene nakon uvođenja čvrsto pričvršćenih čepova na boce: Neka pakiranja više neće biti dozvoljena

1
Radiosarajevo.ba
Promjene nakon uvođenja čvrsto pričvršćenih čepova na boce: Neka pakiranja više neće biti dozvoljena

Nova pravila Europske unije uzdrmala su svakodnevne navike potrošača diljem kontinenta - gotovo godinu dana nakon što su uvedena, plastične boce s odvojivim čepovima postale su rijetkost na policama trgovina. Svi čepovi sada su čvrsto pričvršćeni za bočicu, što je mnogima izazvalo frustraciju i nelagodu prilikom otvaranja.

Iako je prva reakcija mnogih bila negodovanje i nezadovoljstvo, iza ovih promjena stoji pozitivna ekološka priča. Europska unija najavila je Direktivu još 2018. godine, koja propisuje kako se treba postupati s plastičnim i kartonskim proizvodima za jednokratnu upotrebu.

Prema novim pravilima, pića se mogu prodavati u plastičnim bocama samo ako je čep pričvršćen za nju. Ova mjera ima za cilj smanjiti količinu otpada i procjenjuje se da bi mogla rezultirati smanjenjem otpada za 10 posto.

Je li ljetovanje u Hrvatskoj postalo preskupo? Ovi su turisti pronašli alternativu na novoj lokaciji

Sve države članice Europske unije do jula ove godine trebale bi ukinuti odvojive čepove na plastičnim bocama do tri litre i zamijeniti ih neodvojivima.

Osim toga, Europski parlament planira do 2030. godine uvesti samo obnovljivu ambalažu. Na primjer, mini pakiranja šećera, začina, kečapa i drugih proizvoda više neće biti dopuštena ako nisu napravljena od čistog papira.

Ove promjene odražavaju sve veću zabrinutost za okoliš i ambicije da se smanji upotreba plastike i ostvari održivost. Planira se i promjena u trgovinama - voće i povrće težine manje od 1.5 kilograma više neće se moći pakirati u plastičnu ambalažu, a plastične vrećice za voće i povrće postat će stvar prošlosti, piše Poslovni Dnevnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak