Šokirao svijet: Košarkaški trener priznao da je zlostavljao više od 400 dječaka

Radiosarajevo.ba
Šokirao svijet: Košarkaški trener priznao da je zlostavljao više od 400 dječaka

Slavni košarkaški trener mladih iz Iowe Greg Stephen (42) priznao je da je godinama seksualno iskorištavao i zlostavljao najmanje 400 dječaka, uključujući mlade košarkaše, njihove prijatelje, ali i druge sportiste, piše AP.

Greg Stephen tajno je snimao dječake dok su se tuširali, snimao ih je i skidao dok su spavali, dodirivao, a glumio je da je tinejdžerka na društvenim mrežama kako bi nagovorio dječake da se snimaju dok masturbiraju.

Jezive brojke zlostavljanja otkrivene su krajem prošle sedmice, kada je trener Iowa Barnstormera na sudu priznao da je kriv po sedam tačaka optužnice, uključujući seksualno zlostavljanje djeteta i posjedovanje i distribuciju dječije pornografije.

Stephen je uhapšen u martu, što je bio događaj koji je šokirao košarkašku zajednicu u SAD, pogotov u Iowi, gdje je bio jedan od čelnika nacionalnog programa, koji sponzorira Adidas, za promociju najtalentiranijih mladih američkih košarkaša.  No, sve do prošle sedmice detalji slučaja nisu izneseni u javnosti.

Stephen je na sudu, u prošli četvrtak, priznao da je imao hard drive na kojem su bili folderi, imenovani za više od 400 dječaka, a u svakom su bile eksplicitne fotografije i snimci koje je prikupljao godinama - radio je s dječacima koji su imali od 9 do 17 godina. Na nekim fotografijama, piše AP, vide se dječaci kako se skidaju i tuširaju, a sve je snimljeno tajnim kamerama koje je Stephen stavljao u hotelske sobe. Kamere su izgledale kao držači za peškire i detektori za dim, a bili su postavljeni i u njegovom domu i vikendici.

Stephen je snimao dječake dok spavaju, skidao bi ih, a potom dirao i sebe i njih, a zlostavljao ih je rukama i ustima. Na jednom snimku vidi se dječak, od nekih 11 godina, kojem je Stephen dao, navodno lijek za prehladu, no u pitanju je bila droga, te je dječak bio skoro potpuno u nesvijesti dok ga je ovaj zlostavljao. Stephen je dijelio i krevet s mladim sportistima dok su išli na takmičenja ili putovali na NBA utakmice.

Na Facebooku i Snapchatu je glumio da je tinejdžerka te je tražio od dječaka da mu šalju svoje eksplicitne fotografije i snimke. Također je koristio software kojim bi snimao live snimke dječaka, bez njihovog znanja, te ih je pohranjivao zajedno s printskrinovima chata. Zlostavljanje je trajalo najmanje deset godina.

Iako je u početku tvrdio da je dječake snimao kako pratio njihov fizički razvoj, no kasnije je sve priznao.

A, slučaj je otkriven kada je njegov bivši zet, Vaughn Ellison, koji je izvodio radove u njegovoj kući, pronašao tajni snimač. Nakon što je pronašao na njemu snimke dječaka, aparat je odnio policiji, koja je odmah pretresle Stephenov dom i uhapsila ga.

Stephenovi advokati su tražili da se ti dokazi odbace, jer nisu prikupljeni validno (?!), ali je sudija odbacio njihov zahtjev. Stephen može dobiti od 15 do 180 godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak