Premijer Katara se susreo sa Zelenskim: Doha će pružiti 100 miliona dolara pomoći Ukrajini

1
Radiosarajevo.ba
Premijer Katara se susreo sa Zelenskim: Doha će pružiti 100 miliona dolara pomoći Ukrajini

Premijer i ministar vanjskih poslova Države Katar šeik Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al-Thani susreo se u petak s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u predsjedničkoj palači u Kijevu, piše Bosnian News Service.

Na početku sastanka, premijer i ministar vanjskih poslova Države Katar prenio je pozdrave katarskog emira, šeika Tamima bin Hamada Al-Thanija predsjedniku Ukrajine, kao i njegove želje za dobro zdravlje i blagostanje ukrajinskog lidera, a za mir i stabilnost prijateljskom ukrajinskom narodu.

Premijer Katara objavio je na Twitteru informaciju o susretu sa predsjednikom Zelenskim, najavivši, u skladu sa direktivama Emira Države Katar, podršku Dohe od čak 100 miliona dolara Ukrajini, te dodjeli 50 univerzitetskih stipendija za ukrajinske studente.

Nevrijeme koje Bosna i Hercegovina ne pamti: Pogledajte kako je izgledao jučerašnji "monsun"

Premijer Ukrajine Denis Šmihal ranije danas je, također, potvrdio da će Katar Ukrajini pružiti 100 miliona dolara humanitarne pomoći za podršku zdravstvu, obrazovanju i razminiranju, prenijele su svjetske agencije.

Kako je prenijela katarska novinska agencija QNA, tokom sastanka dvije strane su se dotaknule odnosa bilateralne saradnje dvije zemlje. Razgovarano je o najnovijem razvoju događaja u rusko-ukrajinskoj krizi i načinima za njezino mirno rješavanje. Također, su razmijenili stajališta o nizu regionalnih i međunarodnih pitanja od zajedničkog interesa.

Ukrajinski predsjednik zahvalio je Državi Katar na stavu o rusko-ukrajinskoj krizi, potvrdivši spremnost na saradnju dvije zemlje, posebno na polju ekonomije.

S druge strane, premijer i ministar vanjskih poslova potvrdio je stav Države Katar o podršci svim međunarodnim naporima da se pronađe mirno rješenje rusko-ukrajinske krize kroz dijalog i diplomatska sredstva, te da se ne poduzimaju bilo kakvi koraci koji bi doveli do daljnje eskalacije.

Zelenski potpisao zakon: Ukrajina više neće slaviti Božić 7. januara

Nadalje, visoki zvaničnik Države Katar je istakao važnost poštivanja suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine, te njezine "teritorijalne cjelovitosti unutar međunarodno priznatih granica", ističući u tom pogledu potrebu pridržavanja Povelje Ujedinjenih nacija (UN) i utvrđenih načela međunarodnog prava. Uz obvezu rješavanja međunarodnih sporova mirnim putem, te suzdržavanje od prijetnje ili uporabe sile, odnosno "poštivanje suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalne cjelovitosti država".

Sa strane zvanične Dohe je istaknuta potreba rada na povratku crnomorskog dogovora o žitu kako bi se osigurala sigurnost globalnih linija opskrbe hranom i pristizanje pošiljki hrane potrošačima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak