Predstavljen plan za COVID pasoše: Ovo su tri uslova za putovanje unutar EU

3
Radiosarajevo.ba
Predstavljen plan za COVID pasoše: Ovo su tri uslova za putovanje unutar EU

Europska komisija danas je predstavila Digitalni zeleni certifikat kojim će građani moći dokazati da nisu zaraženi koronavirusom te da ne predstavljaju opasnost za epidemiološku sliku zemlje u koju dolaze. Certifikat će uključivati tri kriterija; dokaz da imaju negativan PCR test, da su primili cjepivo ili da su preboljeli COVID-19.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila je danas usvojeni prijedlog Komisije o “digitalnoj zelenoj potvrdi” kojoj je cilj olakšati putovanje unutar Europske unije.

Prema prijedlogu Europske komisije ova bi potvrda bila i u papirnatom i u elektronskom obliku, a izdavale bi ju vlasti iz svih država članica, piše Jutarnji.hr.

Certifikat bi bio priznat od svih članica Europske unije te država koje se nalaze u Schengenskom prostoru, a nisu u EU. Ova će potvrda dokazati da je osoba ili cijepljena protiv COVID-a, da posjeduje negativan test ili dokaz da je preboljela COVID-19.

Potvrda se izdaje državljanima Europske unije, ali i stranim državljanima koji žive u EU te članovima njihove obitelji. Izdavanje ovih potvrda za građane će biti besplatno.

Komisija naglašava da će u ovom slučaju, s obzirom na to da ove potvrde sadrže osjetljive osobne podatke, zaštita tih podataka biti izrazito visoka.

Digitalna potvrda” će sadržati podatke o cjepivu koje je građanin primio, tko je proizvođač, broj doze i datum cijepljenja.

Potvrda o testiranju će sadržati vrstu testa, datum i vrijeme testiranja, mjesto testiranja te rezultat testiranja.

Potvrda o tome da je osoba preboljela COVID-19 sadržavat će datum kada je utvrđen pozitivan test, tijelo koje je izdalo potvrdu te datum izdavanja i rok trajanja.

Posljednja stavka o roku trajanja mogla bi izazvati kontroverze budući da još nije utvrđeno koliko imunitet traje za osobe koje su preboljele COVID-19.

Više o ovoj temi čitajte OVDJE.

Loading...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak