Predizborni skup u Winsconsinu: Donald Trump nazvao Harris "mentalno oštećenom"

7
Radiosarajevo.ba

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump kritizirao je u subotu 28. septembra, mentalne sposobnosti potpredsjednice i kandidatkinje za predsjednicu SAD, Kamale Harris, lažno tvrdeći da je rođena "mentalno oštećena" i upoređujući njezine postupke s onim "mentalno invalidne osobe".

Primjedbe su izazvale kritike od strane zagovornika osoba sa invaliditetom.

Omalovažavajući akcije Harris po pitanju sigurnosti granica kao potpredsjednika, Trump je rekao okupljenima u Prairie du Chien, Winsconsinu.

Dragan Bjelogrlić: Ja sam porijeklom Hercegovac i evo šta je moj najveći uspjeh

"Kamala je mentalno oštećena. Ako bi republikanac uradio ono što je ona uradila, taj republikanac bi bio opozvan i smijenjen sa funkcije, i to s pravom, zbog velikih zločina i prekršaja."

Kasnije je sugerirao da je Haris "rođena takva", što je izazvalo ovacije u publici.

Izbori u Americi su izuzetno važni i za Balkan: Šta čeka BiH u slučaju pobjede Trumpa ili Harris?

"Joe Biden je postao mentalno oštećen. Kamala je rođena takva. Rođena je takva. A ako bolje razmislite, samo je mentalno oboljela osoba mogla dozvoliti da se to dogodi našoj zemlji", rekao je on, elaborirajući tvrdnju bez dokaza. On je Harris nazvao "veoma glupom osobom" i više puta je pogrešno izgovarao njeno ime, što neki pristalice smatraju ponižavajućim i rasističkim. 

Komentari, koji su bili dio onoga što je Trump priznao kao "mračan govor", izazvali su brze kritike. Maria Town, izvršna direktorica i predsjednica Američkog udruženja osoba s invaliditetom, rekla je u izjavi za The Washington Post da Trumpovi komentari "vele mnogo više govore o njemu i njegovim netačnim, mržnjama prema osobama s invaliditetom nego o potpredsjednici Harris ili osobama sa invaliditetom".

"Trump drži sposobno, lažno uvjerenje da ako osoba ima invaliditet, ona je manje ljudska i manje vrijedna dostojanstva", dodala je. "Ove percepcije su netačne i štetne su za osobe s invaliditetom."

Govor je označio posljednju eskalaciju ličnih napada Trumpa na Harris. Republikanac je neosnovano doveo u pitanje njen rasni identitet i pojačao vulgarnu šalu o tome kako je izvela seksualni čin.

Tokom predizborne kampanje 2015. godine, Trump se rugao novinaru s fizičkim invaliditetom koji ograničava funkcionisanje njegovih zglobova.

"Donald Trump konačno govori istinu biračima: on nema ništa 'inspirativno' za ponuditi američkom narodu, samo mrak", rekla je Sarafina Chitika, glasnogovornica kampanje Harris-Walz, u izjavi odgovarajući na Trumpov govor.

Trumpova kampanja je nedavno bila u velikoj mjeri fokusirana na Wisconsin, državu na bojnom polju koju je Biden osvojio sa otprilike 20.000 glasova 2020. godine. U 2016, Trump ju je osvojio sa oko 22.000 glasova.

Trump će u utorak, 1. oktobra, biti domaćin dva skupa u Wisconsinu uoči potpredsjedničke debate. Njegov tim je prošle sedmice bio domaćin autobuske turneje kroz Wisconsin, koja je uključivala razne republikanske zamjenike, uključujući bivšeg predsjedničkog kandidata GOP-a Viveka Ramaswamyja i Laru Trump, kopredsjedavajuću Republikanskog nacionalnog komiteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak