Poznat identitet napadača na čuvenog književnika Salmana Rushdiea

5
Radiosarajevo.ba
Poznat identitet napadača na čuvenog književnika Salmana Rushdiea

Čuveni pisac Salman Rushdie, kojem islamisti zbog fetve koju je iranski ajatolah Homeini proglasio 1989. godine godinama prijete smrću, napadnut je na pozornici u SAD-u, u saveznoj državi New York.

Napad se dogodio jučer uoči predavanja kojeg je pisac trebao održati u gradu Chautauquau. Maskirani muškarac je utrčao na pozornicu te nožem više puta izbo Rushdieja u predjelu prsa i vrata.

Policija je potvrdila da je Rushdie zadobio ubodnu ranu u vrat te je helikopterom prebačen u bolnicu, gdje ga operiraju. Muškarac koji ga je napao je uhićen.

Premijer liga BiH: Velika pobjeda FK Sarajevo, Francis Kyeremeh junak susreta

Čuveni književnik Salman Rushdie napadnut u New Yorku, godinama su mu prijetili smrću

Policija je potvrdila da je uhićena osoba za koju se sumnjiči da je napala Salmana Rushdieja. Radi se o Hadiju Mataru (24) iz Fairviewa u New Jerseyju.

Ljudi pored pozornice su uhvatili osumnjičenika, a kasnije je priveden u policiju.

Matar je imao propusnicu za predavanje, a dužnosnici smatraju da je pri napadu djelovao sam. Nije bilo prijetnji prije samog događaja, rekle su vlasti i dodale da za sada još uvijek nije poznat motiv napadača, piše Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak