Poplave u Europi: Broj poginulih porastao na 16, a vlasti naložile hitnu evakuaciju

0
Radiosarajevo.ba
Poplave u Europi: Broj poginulih porastao na 16, a vlasti naložile hitnu evakuaciju

U Mađarskoj su upozorenja na snazi duž 500 kilometara Dunava. Rijeka raste za oko metar svaka 24 sata, a lokalne vlasti u Budimpešti podijelili su stanovnicima milion vreća pijeska za zaštitu od poplava.

Otkazani je željeznički saobraćaj između Budimpešte i Beča. Premijer Viktor Orban rekao je na X da je odgodio sve svoje međunarodne obveze "zbog ekstremnih vremenskih uvjeta i poplava u Mađarskoj".

Poljski grad Nysa evakuira 40.000 ljudi, a gradonačelnik je upozorio "Molim vas, evakuirajte svoje stvari, sebe, svoje voljene. Vrijedi odmah doći na gornji sprat zgrade jer val može biti visok nekoliko metara. To znači da će cijeli grad biti poplavljen".

Policijska akcija: Pronađeno 10 nelegalnih turskih državljana u Sarajevu

Broj poginulih u poplavama koje su pogodile tijekom vikenda popeo se u ponedjeljak, 17. septembra, na najmanje 16, sa sedam potvrđenih smrtnih slučajeva u Rumuniji.

Stradanja su zabilježena i u Austriji, Češkoj i Poljskoj..

Panika zbog širenja razornog Borisa: Dunav ide ka rekordnom nivou, vojska spremna na odbranu grada

U Slovačkoj je izlijevanje rijeke Dunav izazvalo poplave u području Starog grada u glavnom gradu Bratislavi, a lokalni mediji izvještavaju da je razina vode premašila 9 metara i da se očekuje da će još rasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak