Panika zbog širenja razornog Borisa: Dunav ide ka rekordnom nivou, vojska spremna na odbranu grada

1
Radiosarajevo.ba
Panika zbog širenja razornog Borisa: Dunav ide ka rekordnom nivou, vojska spremna na odbranu grada
Foto: AA / Poplave u Beču

Osam mrtvih, nekoliko nestalih, tisuće evakuiranih i deseci tisuća bez struje, dosadašnje su posljedice oluje Boris koja olujnim kišama i katastrofalnim poplavama pustoši centralnu i istočnu Europu. Ova oluja izazvala je katastrofalne štete i poplave u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj i Rumuniji.

Zbog strelovitog rasta vodostaja rijeke Dunav uslijed obilnih padalina poljednjih dana, Budimpešta se ozbiljno priprema za moguće poplavu. Mađarski portal Telex izvještava da je na obrani od poplava angažovano je 350 vojnika.

Na zahtjev nekoliko okruga ministar odbrane Kristóf Szalay-Bobrovniczky naredio je upućivanje vojnika na pripreme zaštite od poplava u naseljima Mosonmagyaróvár, Neszmély, Pilismarót i uz rijeku Lajta.

Počinje Female Art Rising festival

Počinje Female Art Rising festival

Prognoze kažu da će vodostaj Dunava i Lajte dosegnuti, pa možda čak i premašiti vodostaj iz 2013. godine, kada su Budimpeštu zahvatile nezapamćene poplave.

Vodostaj Dunava tada je narastao do 890 centimetara, što je apsolutni rekord za glavni grad Mađarske.

'Budimpešti se približava najveća poplava desetljeća', objavio je Gergely Karácsony, gradonačelnik Budimpešte u videu objavljenom u nedjelju ujutro.

Naveo je da će pripravnost za zaštitu od poplava u glavnom gradu od ponedjeljka biti podignuta na treću razinu. Očekuje se da će vodostaj biti najveći u drugoj polovini sedmice, a zbog obilne kiše očekuje se da će se tek polagano povlačiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije