Apokaliptične scene u Europi: Raste broj poginulih dok oluja Boris nastavlja da hara

0
Radiosarajevo.ba
Apokaliptične scene u Europi: Raste broj poginulih dok oluja Boris nastavlja da hara
Foto: EPA - EFE / Poplave u Češkoj

Izuzetno obilne kiše koje pogađaju Srednju Evropu izazvale su smrtonosne poplave u tom regionu, s četiri nova smrtna slučaja prijavljena u Poljskoj i po jedan u Češkoj i Rumuniji.

Poplave su pogodile dijelove Austrije, Češke, Poljske i Rumunije, dok je sistem niskog pritiska koji prelazi region donio rekordne količine kiše tokom nekoliko dana, a očekuje se da će uticati na Slovačku i Mađarsku kasnije tokom sedmice. Do sada je prijavljeno 14 smrtnih slučajeva — sedam u Rumuniji, pet u Poljskoj i po jedan u Češkoj i Austriji.

U Poljskoj je premijer Donald Tusk održao hitan sastanak i kasnije proglasio vanredno stanje u poplavljenim područjima, što je vladina mjera za olakšavanje evakuacije i spasilačkih operacija. Također je rekao da će vlada isplatiti 1 milijardu zlota (258.000 dolara) žrtvama.

Penzioneri ispred zgrade Vlade FBiH jasno poručili: "Sram vas bilo, gladni smo"

Penzioneri ispred zgrade Vlade FBiH jasno poručili: "Sram vas bilo, gladni smo"

Poplave u Poljskoj su probile brane i nasipa, dok su se povlačenjem voda ulice prekrivene hrpama otpada i blata. Zbog toga je bolnica u jugozapadnom poljskom gradu Nysa evakuisala oko 40 pacijenata.

Škole i kancelarije u pogođenim područjima su bile zatvorene u ponedjeljak, a voda za piće i hrana dostavljani su kamionima. Mnogi poljski gradovi, uključujući Varšavu, pozvali su na donacije hrane za preživjele u poplavama.

Stručnjaci su upozorili na prijetnje od poplava zbog rastuće rijeke Odra u Opolu, gradu s oko 130.000 stanovnika, i Wroclawu, koji ima oko 640.000 stanovnika i gdje su se katastrofalne poplave dogodile 1997. godine.

Vatrogasci u jugozapadnoj Poljskoj rekli su da su među žrtvama poplava bio i hirurg čije je tijelo pronađeno u ponedjeljak ujutro u Nysi nakon što se vraćao s dužnosti u bolnici. Tijela dvije žene i dva druga muškarca pronađena su u drugim zajednicama u regionu.

Policija u Češkoj je saopćila da je jedna žena utopljena u sjeveroistoku, gdje su od četvrtka padale rekordne količine kiše. Sedam drugih ljudi je nestalo u ponedjeljak, u poređenju sa četiri dan ranije.

Rumunske vlasti su u ponedjeljak saopćile da je još jedna osoba preminula u istočnom okrugu Galati, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva u zemlji dostigao sedam.

Jedan smrtni slučaj prethodno je prijavljen u Austriji.

Vlasti u Češkoj proglasile su vanredno stanje u dva sjeveroistočna regiona, uključujući planine Jeseniky blizu poljske granice.

Brojni gradovi i naselja su bili poplavljeni u sjeveroistoku, s hiljadama evakuisanih osoba. Vojni helikopteri su se pridružili spasilačkim timovima na čamcima u naporima da prevezu ljude na sigurno. Vode su se povukle iz planinskih područja u ponedjeljak, ostavljajući iza sebe uništene kuće i mostove te oštećene ceste.

U većini dijelova zemlje, očekuje se poboljšanje uslova kasnije tokom ponedjeljka.

Češki premijer Petr Fiala posjetio je grad Jesenik, jedno od najteže pogođenih mjesta.

"Najteže je iza nas i sada se moramo baviti svim štetama," rekao je Fiala nakon posjete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije