Pogledajte kako su avioni obilježilji Dan Republike Italije iznad Rima

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako su avioni obilježilji Dan Republike Italije iznad Rima

Drugi juni La Festa della Repubblica Italiana je dan kada se slavi dan rodjenja Republike Italije. Slavi se dakle 2.juna na dan kada je 1946.godine održan referendum na kojem se izglasalo proglašenje Republike.

Glavno slavlje je uvijek u Rimu. Stavlja se lovorov vijenac na grob nepoznatog vojnika, njega stavlja predsjednik Republike Italije i onda se organizuje vojna parada duž poznate rimske ulice Fori Imperiali.

Ovaj događaj također označavao je ulazak žena u politički život Italije. Postoji nekoliko inicijativa, pri čemu je Rim srce proslava: od svečanih ceremonija ispred nacionalnih simbola, poput polaganja vijenca od strane predsjednika Sergia Mattarelle na Altare della Patria u Rimu, zatim je uslijedio prolazak Frecce tricolori i tradicionalna parada u Via dei Fori Imperiali, uz himnu koju je otpjevao Claudio Baglioni.

Kultura sjećanja: Obilježen Dan formiranja brigada Armije RBiH u Starom Gradu

Mattarella je rekao: "Obilježavanje 78 godina rođenja Italijanske Republike podsjeća na vrijednosti našeg identiteta i mudre i dalekovide Ustava, ploda izvanrednog ponovnog rađanja koje je krenulo iz borbe za oslobođenje."

Premijekar Giorgia Meloni je izjavila: "Ovo je izuzetno važan praznik. Posebno je važan u ovom trenutku, jer smo suočeni sa mnogim izazovima, poput mira, gdje su mnoge stvari dovedene u pitanje, i trebamo Republiku, Državu, Naciju, da se suočimo s njima s odgovornošću."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak