Pogledajte kako je izgledao Bejrut u trenutku eksplozije pejdžera

4
Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako je izgledao Bejrut u trenutku eksplozije pejdžera

Jedna poznata novinska agencija snimala je u prijenosu uživo panoramu Bejruta, glavnog libanskog grada, kada su, tačno u 15:30 sati, aktivirani brojni pejdžeri s ugrađenom eksplozivnom napravom.

Dramatični, ubrzani video grada pokazuje velike oblake gustog, sivog dima koji se pojavljuju na nekoliko različitih lokacija.

Pejdžeri su aktivirani u automobilima, stanovima, na tržnicama i u trgovinama.

Norveška izdala potjernicu za muškarcem koji je prodao kobne pejdžere Hezbolahu

Kako tvrde izvori New York Timesa, za ugradnju eksploziva u brojne pejdžere koje koristi teroristička organizacija Hezbollah odgovorna je kompanija BAC Consulting, sa sjedištem u Budimpešti, a koja je služila kao paravan izraelske obavještajne agencije Mossad.

Pejdžeri su počeli oglašavati nešto poslije 3:30 poslijepodne u Libanonu u utorak, 17. septembra, upozoravajući operativce Hezbollaha na poruku njihovog vodstva.

No, to nisu bile vođe militanata. Poruku je poslao Izrael, najveći neprijatelj Hezbollaha, a tek nekoliko sekundi kasnije diljem Libanona začule su se eksplozije te krici boli i panike.

Eksplozivni spoj skriven unutar uređaja natjerao je ljude da se s motocikala zabijaju u zidove, previjaju u agoniji, padaju na tlo u potpunoj nevjerici i neznanju oko toga što im se u tom trenutku dogodilo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak