Počelo ročište desničaru koji je na Novom Zelandu ubio 51 muslimana

Anadolija
Počelo ročište desničaru koji je na Novom Zelandu ubio 51 muslimana

Na Novom Zelandu je uz velike mjere sigurnosti počelo završno ročište i izricanje presude počiniocu terorističkog napada u kojem je u dvije džamije u Christchurshu ubijen 51 vjernik, javlja Anadolu Agency (AA).

Najsmrtonosniji oružani napad na Novom Zelandu dogodio se 15. marta prošle godine, a 29-godišnji Brenton Tarrant priznao je da je izvršio napade na vjernike koji su se okupljali u džamijama radi klanjanja džuma-namaza.

Taj teroristički napad izazvao je osude iz cijelog svijeta, a novozelandska vlada je uvela rigoroznije mjere za posjedovanje oružja u toj zemlji.

Današnjem završnom ročištu i izricanju presude prisustvuju i preživjele i porodice poginulih u tom napadu, a očekuje se da bi ročište moglo trajati i četiri dana.

Desničarski ekstremist Tarrant će se tako suočiti sa žrtvama tokom četverodnevnog završnog ročišta i samostalno će se braniti s obzirom da je prošlog mjeseca otpustio svoj advokatski tim.

Emitiranje ročišta iz sudnice Vrhovnog suda u Christchurchu je zabranjeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak