Ovo se nije dogodilo 50 godina: Poplave u pustinji, dio Sahare pod vodom

3
Radiosarajevo.ba
Ovo se nije dogodilo 50 godina: Poplave u pustinji, dio Sahare pod vodom

Na područje Sahare pala je količina kiše koja nije zabilježena decenijama i ostavila ogromne posljedice po stanovništvo.

Obilne padavine koje su pogodine područje Sahare ostavile su za sobom plave lagune vode usred pješčanih dina, hraneći neke od njenih najsušnijih regiona, piše AP.

Tom prilikom na ovo sušno područje pala je količina kiše koja nije zabilježena decenijama unazad.

Ponovo pokušali ubiti Donalda Trumpa? Uhapšen naoružani muškarac u blizini njegovog skupa

Pustinja jugoistočnog Maroka je među najsušnijim mjestima na svijetu i rijetko se dešava da pred kraj ljeta padne ovolika količina kiše. 

Marokanska vlada je saopćila da su padavine tokom dva dana u septembru premašila godišnje prosjeke u nekoliko oblasti koje imaju manje od 250 milimetara godišnje, uključujući Tatu, jednu od najteže pogođenih oblasti. U Tagouniteu, selu oko 450 kilometara južno od glavnog grada Rabata, zabilježeno je više od 100 milimetara u periodu od 24 sata.

Vrlo neobično: Zbog bizarne promjene vremena sahara postaje - zelena

Oluje su ostavile nezapamćene slike vode koja šiklja kroz saharski pijesak usred zamkova i pustinjske flore. NASA sateliti su pokazali da voda "juri" da ispuni jezero Iriki, poznato korito jezera između Zagore i Tate koje je bilo suho 50 godina.

"Prošlo je 30 do 50 godina otkako smo imali ovoliko kiše u tako kratkom vremenskom period", rekao je Hussine Youabeb, službenik marokanske meteorološke agencije za Associated Press.

Obilne padavine će vjerovatno pomoći da se ponovo napuni veliki sloj podzemne vode ispod pustinje koji se oslanja na snabdijevanje vodom u pustinjskim zajednicama. Pregrađeni rezervoari u regionu prijavili su da su se tokom septembra ponovo punili rekordnim stopama. Međutim, nejasno je koliko će septembarske kiše ići u pravcu ublažavanja suše.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak