Ovo je puška kojom je izveden atentat na Donalda Trumpa

2
Radiosarajevo.ba

Istražitelji su, kako javljaju američki mediji, zaplijenili pušku AR-15 nakon pokušaja atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na predizbornom skupu u Pennsylvaniji, piše dpa.

Vjeruje se da je to oružje korišteno za atentata, izvijestili su New York Times i Washington Post.

Donald Trump se izvukao s lakšom ranom na uhu nakon pokušaja atentata u Butleru, gradiću sjeverno od Pittsburgha. Jedan je muškarac poginuo, a dvojica su zadobila teške povrede.

Danas dženaza Adnanu Šemiću zbog kojeg je promijenjen zakon u BiH

AR-15 je poluautomatska puška koju uglavnom proizvodi Colt. Puška je izgledom gotovo identična jurišnoj pušci M16 koju koristi američka vojska.

Za razliku od vojne verzije, AR-15 nije sposoban za kontinuiranu paljbu, ali iskusni strijelci ipak mogu ispaliti velik broj hitaca u vrlo kratkom vremenu.

Vatrena moć puške varira ovisno o proizvođaču.

To se oružje u Sjedinjenim Državama može kupiti online za oko 1.000 dolara (oko 1.790 KM).

AR-15 pokazao se kontroverznim u posljednjim desetljećima, nakon što je korišten u nekoliko masovnih pucnjava u SAD-u.

Drama u Americi: Pokušaj atentata na Donalda Trumpa?

Oružje je bilo zabranjeno nekoliko godina, ali je dostupno od 2004. godine. To je najprodavanije oružje u SAD-u, koje posjeduje jedan od dvadeset Amerikanaca.

Aktivisti za pravo na nošenje oružja tvrde da milioni Amerikanaca koriste oružje kao lovačku pušku, za samoobranu ili u streljanama.

Unatoč tome, njegova upotreba u atentatu na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji se natječe za svrgavanje svog nasljednika, predsjednika Joea Bidena na izborima u novembru, zasigurno će potaknuti ponovnu raspravu o kontroli oružja u SAD-u.

Sve zanimljive informacije o atentatu na Donalda Trumpa čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak