Osumnjičeni za pokušaj ubistva Trumpa doveden u lancima pred Sud

0
Radiosarajevo.ba
Osumnjičeni za pokušaj ubistva Trumpa doveden u lancima pred Sud

Amerikanac Ryan Wesley Routh (58), koji je uhapšen zbog sigurnosnog incidenta na Floridi koji FBI istražuje kao pokušaj ubistva republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa, ušao je u federalnu sudnicu u West Palma Beachu na Floridi.

Kako javlja CNN, Routh nosi tamnu zatvorsku uniformu, sa lancima oko ruku i nogu, piše Reuters.

New York post je ranije danas izvijestio da Routh, koji je iz Sjeverne Karoline, često je na društvenim mrežama objavljivao komentare o politici, a u aprilu je na mreži X napisao da je "demokratija na glasačkom listiću" ove godine.

Građani Mostara policiji prijavili sumnjivu trojicu: MUP ih locirao, u stanu našli automatske puške

"Ne možemo da izgubimo", napisao je on, ponavljajući antitrampovsku retoriku, navodi list.

Za Trumpa je naveo da ga je kao predsjednik razočarao i da "Amerikance želi da učini robovima".

"Ne možemo priuštiti poraz. Svijet računa na nas da mu pokažemo put", jedna je od poruka koje je Routh objavio na društvenim mrežama.

Od 2019. godine, Routh je demokratskim kandidatima 19 puta donirao novac.

On je na društvenim mrežama također snažno podržavao Ukrajinu u ratu protiv Rusije i Tajvan u napetim odnosima sa Pekingom, navodi list.

Dodaje se da je u jednoj od objava Routh vlasniku mreže X Elon Masku poručio da od njega želi da kupi raketu kako bi je opremio bojevom glavom i uperio je u zaštićenu vilu ruskog predsjednika Vladimira Putina na Crnom moru, prenosi Tanjug.

New York post navodi da je Raut vatreni podržavalac Ukrajine u ratu sa Rusijom, da je želio da se bori na frontu sa ukrajinskim snagama i da je promovisao i ideju o mobilisanju bivših avganistanskih boraca za rat na strani Ukrajinaca.

Routh je uhapšen u nedjelju nedugo nakon što je pobjegao pošto su agenti tajne službe otvorili vatru na njega jer je uperio poluautomatsku pušku ka golf klubu bivšeg predsjednika Donalda Trampa u West Palm Beachu na Floridi, dok je Trump igrao golf. 

Republikanski predsjednički kandidat je nepovrijeđen i na bezbjednom, saopštila je policija, a FBI incident istražuje kao pokušaj ubistva.

Pucnjava se dogodila oko dva mjeseca nakon što je Thomas Matthew Crooks izveo atentat na Traumpa na skupu u Batleru, u Pensilvaniji 13. jula, kada je Trump zadobio povredu uha.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak