Čovjek koji je s kalašnjikovom došao na 400 metara od Trumpa davao je intervjue svjetskim medijima

5
Radiosarajevo.ba
Čovjek koji je s kalašnjikovom došao na 400 metara od Trumpa davao je intervjue svjetskim medijima
Foto: YouTube/Screenshot / Trumpov napadač Ryan Routh

Ryan Wesley Routh, osumnjičenik u novom pokušaju i planiranju atentata na Donalda Trumpa bio je potpuno miran pri hapšenjuu i nije pokazivao nikakve emocije, podijelio je s javnošću William D. Snyder, šerif Marin Countyja na Floridi gdje je Routh uhapšen.

"Bio je relativno miran, a u nijednom trenutku nije pitao službenike zašto je uhićen", izjavio je  William D. Snyder, a prenose svi američki mediji.

Kako se saznaje, osumnjičenik se uspio Trumpu približiti na 400-500 metara. Međutim, tim tajne službe Donalda Trumpa uočio ga je među drvećem i grmljem samo dvije rupe od mjesta gdje je Trump igrao golf.

Dragan Bursać: Hoće li mladići iz RS-a služiti vojsku u Srbiji?

Dragan Bursać: Hoće li mladići iz RS-a služiti vojsku u Srbiji?

FBI je dva sata nakon incidenta objavio saopćenje u kojem tvrdi da se indicident tretira kao "pokušaj atentata na bivšeg predsjednika Trumpa".

Glavni CNN-ov obavještajni analitičar John Miller izvijestio je da su Routhovi računi na društvenim mrežama usredotočeni na njegovu "samoproglašenu umiješanost" u rat u Ukrajini, a sve to uključuje i njegov navodni pokušaj regrutiranja vojnika koji bi se borili na ukrajinskoj strani.

Miller je ustvrdio da Routh živi na Havajima i da je prije bio bio građevinski radnik u Sjevernoj Karolini gdje ima debeo dosje. Navodno je prethodno hapšen čak osam puta, uglavnom zbog manjih prekršaja.

U martu 2023. godine, Routh je o svojim naporima da regrutira američke vojnike razgovarao i s New York Timesom.

New York Times tada je ustvrdio da je Routh "prošle godine proveo nekoliko mjeseci u Ukrajini te da američke dobrovoljce planira preko Pakistana i Irana preseliti u Ukrajinu". Rekao je tada i da su deseci Amerikanaca iskazali interes.

"Najvjerojatnije možemo kupiti neke pasoše preko Pakistana budući da je to veoma korumpirana zemlja", ustvrdio je Routh u razgovoru koji je na web stranicama New York Timesa objavljen 25. maja 2023. godine.

Poznat identitet osobe koja je pokušala atentat na Trumpa: Uhapšeni porijeklom sa Havaja

Poznat identitet osobe koja je pokušala atentat na Trumpa: Uhapšeni porijeklom sa Havaja

Routh je u junu 2022. godine, kako navodi američki Newsweek, razgovarao i s rumunskom podružnicom Newsweeka, također o naporima da regrutira dobrovoljce u Međunarodnu legiju odbrane Ukrajine, jedinicu ukrajinskih kopnenih snaga.

"Za mene je mnogo svjetskih sukoba sivo, ali ovaj je definitivno crno-bijeli", rekao je tada Routh. "Ovo je priča o dobrom protiv zla."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije