Oružje koje bi moglo promijeniti tok rata u Ukrajini: Šta je Storm Shadow i zašto ga se Putin boji?

7
Radiosarajevo.ba
Oružje koje bi moglo promijeniti tok rata u Ukrajini: Šta je Storm Shadow i zašto ga se Putin boji?

Ukrajina bi uskoro mogla dobiti odobrenje za korištenje britanskih raketa Storm Shadow u napadima na ciljeve unutar Rusije, nakon što su Sjedinjene Američke Države počele razmatrati olakšavanje ograničenja na korištenje dugometnih projektila.

Raketa Storm Shadow, koju je razvila britanska kompanija MBDA, jedno je od najsnažnijih oružja koje Ukrajina može dobiti. S dometom većim od 150 milja (oko 240 kilometara), ove rakete omogućuju precizne udare na udaljene ciljeve, što bi Ukrajini dalo stratešku prednost.

Zahvaljujući turbo-mlaznom motoru, Storm Shadow rakete postižu brzinu veću od 960 km/h, a opremljene su naprednim sustavom za navigaciju koji omogućuje izbjegavanje radara i otkrivanja od strane neprijateljskih sustava.

Justice? | U Sarajevu otvoren 7. festival dokumentarnog filma AJB DOC: U fokusu patnje jednog naroda

Nakon lansiranja, Storm Shadow raketa spušta se na nisku visinu kako bi izbjegla radarsku detekciju, a zatim se na konačnom pristupu cilju penje na veću visinu kako bi povećala šanse za precizno pogađanje cilja.

Ova sposobnost čini je izuzetno teškom za presretanje, dok njena glavna bojna glava s odgodom detonacije osigurava maksimalnu destruktivnu snagu nakon što raketa probije cilj. Time se postiže znatno veći učinak uništenja, posebno na tvrde i zaštićene ciljeve, kao što su vojni bunkeri i zapovjedna središta, piše Independent.

Hoće li se kocka Ukrajine isplatiti? Putin poručio vojsci: 'Imate do 1. oktobra'

Ova odluka, koja se iščekuje s velikom pozornošću, mogla bi omogućiti Ukrajini da proširi svoje vojne kapacitete i odgovori na rusku invaziju udarima na strateške ciljeve daleko unutar ruske teritorije.

Osim toga, to bi značajno osnažilo korištenje britanskih Storm Shadow raketa, koje su dosad bile ograničene na ciljeve unutar ukrajinskog teritorija i okupiranog Krima.

Ove rakete već su se pokazale iznimno učinkovitima u prijašnjim sukobima u Iraku, Libiji i Perzijskom zaljevu, a Ukrajina ih je koristila u nekoliko ključnih napada tokom rata. Jedan od najpoznatijih napada bio je prošlogodišnji udar na sjedište ruske Crnomorske flote u Sevastopolju, koji je značajno oslabio ruske mornaričke operacije u tom području.

Velika Britanija i Francuska, koje također koriste varijantu ovih raketa, izrazile su podršku Ukrajini u korištenju Storm Shadow projektila za udare unutar Rusije. Međutim, Ukrajina čeka konačno odobrenje iz Washingtona. Američki sistemi, poput ATACMS projektila, ključni su za lansiranje dugometnih projektila, a SAD je dosad bio oprezan u davanju zelenog svjetla za udare unutar ruske teritorije.

Razlog tome je strah od potencijalne eskalacije sukoba, uključujući mogućnost da Rusija odgovori korištenjem nuklearnog oružja, što bi moglo dovesti do opasnih posljedica na globalnoj razini.

Međutim, nedavni razvoj događaja, uključujući sve veće korištenje iranskih balističkih projektila od strane Rusije, mogao bi promijeniti američki stav. SAD trenutno istražuje načine kako ublažiti ograničenja na korištenje ATACMS projektila, koji imaju domet od oko 300 kilometara, što bi Ukrajini omogućilo da gađa ciljeve duboko u Rusiji.

Storm Shadow rakete, s velikom preciznošću i dugim dometom, mogle bi igrati ključnu ulogu u budućim operacijama. Njihova uporaba ne bi bila samo taktička prednost za Ukrajinu, već bi mogla značajno uticati na tok rata, jer bi omogućila napade na ključne ruske vojne objekte, logističke baze i zapovjedna središta unutar same Rusije. Na taj način, Ukrajina bi mogla znatno otežati ruske vojne operacije i usporiti njihov napredak.

Od početka rata, Ukrajina neprestano lobira za dugometne rakete koje bi joj omogućile udare na ruske ciljeve unutar njihove zemlje. Do sada, Sjedinjene Američke Države ostale su oprezne u vezi s ovom temom zbog straha od ruske odmazde. Ipak, s obzirom na najnoviji razvoj događaja, uključujući saradnju Rusije i Irana na polju balističkih projektila, čini se da bi SAD mogao preispitati svoj stav i omogućiti Ukrajini korištenje dugometnih projektila za obranu svoje teritorijalne cjelovitosti.

Bivši britanski ministar obrane Ben Wallace još je u svibnju prošle godine najavio isporuku Storm Shadow raketa Ukrajini, naglašavajući da će to oružje Ukrajini pružiti "najbolju šansu" za učinkovitu odbranu. Od tada, Ukrajina je u nekoliko navrata koristila ove rakete s "značajnim učinkom" na bojnom polju, prema riječima tadašnjeg ministra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak