Oko 600 novih migranata krenulo iz Hondurasa, Trump opet poziva na izgradnju zida

Radiosarajevo.ba
Oko 600 novih migranata krenulo iz Hondurasa, Trump opet poziva na izgradnju zida
Nova migrantska povorka sa oko 600 ljudi pošla je sa sjevera Hondurasa, pišu u utorak mjesna glasila.

Američki predsjednik Donald Trump iskoristio je to kako bi još jednom pozvao demokrate da odobre finansiranje zida na granici.

Migranti su pošli iz San Pedra Sule pješke i minibusevima u ponedjeljak poslijepodne. 

Planiraju kroz Gvatemalu doći u Meksiko u nadi da će odatle ući u Sjedinjene Države, prenosi Hina.

Migranti koji bježe od siromaštva i kriminala objavili su na društvenim mrežama da su se uputili pod motom: "U Hondurasu nas ubijaju".

Čelnici meksičkog imigracijskog ureda rekli su da se migranti moraju registrirati u Hondurasu prije nego dođu u Meksiko.

"Nova velika karavana se iz Hondurasa uputila prema našoj južnoj granici. Recite Nancy i Chucku da ih dron koji leti uokolo neće zaustaviti", objavio je Trump na Twitteru smjerajući na demokratske čelnike u Kongresu Nancy Pelosi i na Chucka Schumera.

"Samo će zid biti učinkovit, nastavio je predsjednik. Samo će zid ili čelična ograda zajamčiti sigurnost našoj zemlji! Prestanite igrati političke igre i prekinite blokadu rada savezne vlade!"

Djelomični prekid rada američke savezne vlade koji je posljedica spora zbog Trumpovog zahtjeva da se izgradnja zida na američko-meksičkoj granici financira milijardama dolara, ušao je u utorak u 25. dan.

Oko 2.000 migranata trenutačno čeka u meksičkom pograničnom gradu Tijuani na ulazak u SAD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak