Obilježena 75. godišnjica zračnog mosta za Berlin: Obratio se njihov ministar odbrane

0
Radiosarajevo.ba
Obilježena 75. godišnjica zračnog mosta za Berlin: Obratio se njihov ministar odbrane

Međunarodna solidarnost potrebna je u svijetu danas, kao i prije 75 godina, rekao je njemački ministar odbrane Boris Pistorius povodom godišnjice savezničkog zračnog mosta za Berlin.

"Zračni most je pokazao koliko je važno činiti pravu stvar", rekao je Pistorius na svečanosti u nedjelju.

"Da su naši partneri samo slegli ramenima i rekli da je to preskupo ili da je rizik prevelik, Berlin bi vjerovatno bio gotov", istakao je govoreći o otporu sovjetskoj blokadi grada 1948. godine i 1949. godine.

Incident u Americi: U ogromnom požaru izgorjelo 1.500 automobila

Obilježavanje godišnjice bilo je posebno važno zbog sadašnjih zahtjeva za međunarodnu podršku Ukrajini koja je više od dvije godine pod ruskom agresijom.

Kada je nekadašnja Zapadna Njemačka uvela stabilnu valutu da obnovi poslijeratnu privredu u kapitalističkom sistemu, Sovjetski Savez je blokirao savezničke sektore podjeljenog Berlina. Istovremeno je uveo masivne restrikcije struje i gasa.

Međutim, Sjedinjene Države, Britanija i Francuska su sa više od 270.000 letova uspijevale da snabdjevaju Zapadni Berlin hranom, gorivom i sirovinama. Moskva je odustala od blokade 12. maja 1949. godine.

Prevarant s osmijehom: Kako je lopov iz BiH iskoristio ljubaznost da opljačka stanovnike Njemačke?

Da nije bilo zračnog mosta, glavni grad ne bi bio "grad slobode, kosmopolitizma i tolerancije", rekao je na ceremoniji gradonačelnik Kai Wegner.

Jubilej u nedjelju je okupio članove gradske vlasti, Bundestaga i Europskog parlamenta, kao i mnoge veterane i svjedoke događaja od prije 75 godina.

"Mi Njemci smo u prošlosti imali posebno mnogo koristi od partnerstava i garantovane zajedničke bezbjednosti", zaključio je ministar Pistorius, piše DPA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak