Prevarant s osmijehom: Kako je lopov iz BiH iskoristio ljubaznost da opljačka stanovnike Njemačke?

1
Radiosarajevo.ba
Prevarant s osmijehom: Kako je lopov iz BiH iskoristio ljubaznost da opljačka stanovnike Njemačke?
Foto: EPA - EFE / Njemačka policija / Ilustracija

Višestruki povratnik u kriminal osuđen je na godinu dana i osam mjeseci zatvora zbog nekoliko desetina provalnih krađa u njemačkom gradu Tutlingenu.

Mediji prenose da je riječ o lopovu porijeklom iz BiH (48), koji je stari znanac njemačke policije.

Ipak, ono što je neobično u čitavoj ovoj priči jeste da je ovaj prevarant i lopov imao nevjerovatno prijateljski stav prema ljudima koje je planirao opljačkati, a mediji njegov način nazivaju "inovativnim".

Nova atrakcija na Baščaršiji: Da li ste vidjeli "Sarajevski dijamant"?

Nova atrakcija na Baščaršiji: Da li ste vidjeli "Sarajevski dijamant"?

Naime, imao je običaj da nasumično pozvoni na nečija vrata i krajnje ljubazno i prijateljski objasni stanaru da je lopta njegov kćerke pala na njihov balkon ili u njihovo dvorište i ako mogu da mu je vrate.

Dok bi stanar otišao da potraži loptu, lopov bi ušao u stan, pregledao novčanik i sve što je vrijedno, a zatim se, opet ljubazno, zahvalio na trudu. Naravno, žrtve bi tek kasnije shvatile da su pokradene.

Policija Tutlingena je dugo tragala za njim, iako je već nekoliko puta bio u zatvoru. Od žrtava bi uzimao sve što nađe: od 40 pa do 1500 eura. Stvaran broj upada u stanove ne može se dokazati, ali na ovaj način je sigurno izveo više od 20 krađi.

Pored Tutlingena, on je bio aktivan i u drugim, okolnim mjestima. O tome koliko je domišljat svjedoči i to da, kada bi ga neko i prepoznao, tvrdio bi da u Tutlingenu ima dvojnika, čovjeka koji nevjerovatno liči na njega te da su ga, vjerovatno, zamijenili sa njim.

Tokom suđenja rekao da je 1993. godine iz ratne BiH došao u Njemačku, sa braćom i sestrama, njih šestoro, te da se sam morao brinuti o njima, jer su roditelji ostali u BiH.

Kako je i sam rekao, to je bilo previše za njega, pa se okrenuo drogi i alkoholu. Ubrzo nakon toga krenuo je u kriminalne vode.

Zanimljivo je da, recimo, januara, 2022. godine izašao iz zatvora, a već u feburaru je uhvaćen u novoj pljački.

Službenik koji je bio zadužen da ga prati na uslovnoj slobodi kaže da je znao otputovati i u inostranstvo da se nikome ne javi, pišu Nezavisne novine.

Ipak, sutkinja nije imala milosti prema njemu niti njegovim opravdanjima i osudila ga je na novu zatvorsku kaznu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije