Počelo je suđenje trojici osumnjičenih za planiranje oružane pobune protiv pandemijskih mjera

1
Radiosarajevo.ba
Počelo je suđenje trojici osumnjičenih za planiranje oružane pobune protiv pandemijskih mjera
Foto: Pexels / Ilustracija

Trojica Nijemaca izaći će pred sud pod otpužnicom da su pripremali oružani otpor pandemijskim restrikcijama, potvrdio je u petak sud u Koblencu.

Njih trojica su optuženi da su formirali grupu koju su nazvali Paladin, planirajući da podignu oružje protiv mjera koje su vlasti naredile za suzbijanje zaraze.

Oni su navodno između februara i maja 2021. godine organizovali paravojne treninge i 3-D štampanjem proizvodili dijelove za oružje i municiju.

Mjesto u BiH nakon nevremena kao da je usred zime

Mjesto u BiH nakon nevremena kao da je usred zime

Ideolog grupe je 39-godišnji optuženik koji je teoretisao kako država namjerava da, pod izgovorom zdravstvene zaštite, ukine osnovna ljudska i građanska prava. Dalje, razvio je ideju da su policija i vojska radikalizovane "protiv mase" i gurane "prema građanskom ratu i eskalaciji," kao i da stanovništvo ima pravo da se tome odupre i oružjem.

Odluku o formiranju oružane grupe donio je, prema navodima optužnice, oktobra 2020. Dvojicu saboraca, starosti 63 i 57 godina, regrutovao je u februaru naredne godine. Ideolog je uhapšen jesenas u Portugaliji, a sada je u pritvoru u Nemačkoj. Druga dvojica su još u bjekstvu.

Prema navodima tužilaštva, članovi grupe su prekršiliu više zakona, uključujući onaj o držanju oružja, piše dpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije