Njemački povjerenik za narkotike: "Zabraniti jednokratne e-cigarete"

0
Radiosarajevo.ba
Njemački povjerenik za narkotike: "Zabraniti jednokratne e-cigarete"

U Njemačkoj treba još više ograničiti reklamiranje duhana zbog ogromnih društvenih i zdravstvenih posljedica pušenja, rekao je vladin povjerenik za droge Burkhard Blienert.

"Ne želim nikome da zabranim pušenje", rekao je Blienert za dpa, povodom Svjetskog dan bez duhana, u petak. "Ali jednostavno nije moguće da i dalje imamo šarene reklamne slike za duhan i e-cigarete na svakoj benzinskoj pumpi ili blagajni u supermarketu u 2024."

Reklame stvaraju pozitivnu sliku o nezdravim proizvodima i otežavaju prestanak konzumacije, podsjećajući stalno na cigaretu.

Ispovijest mještanina Trusine: "To je takva sila da je nosilo kuću kao da je od papira"

"Činjenica da sve manje mladih puši je odlična vijest. Ipak, Njemačka i dalje ima ogroman problem", rekao je povodom jedne studije.

"Svake godine kod nas umre nekih 127.000 ljudi od posljedica upotrebe duhana i nikotina i svake godine pušenje prouzrokuje daleko više od 100 milijardi eura troškova našoj privredi."

Njemački medij: E-cigarete mogu povećati rizik od raka pluća

Efikasni koraci su ukidanje reklama, ukidanje sponzorstava, veći podsticaji za prestanak pušenja, bolja zaštita nepušača, na primjer djece čiji roditelji puše u kolima, piše dpa.

Jednom treba uvesti i veći porez na duhan, kazao je Blienert.

Zalaže se i za zabranu jednokratnih e-cigareta. "Ovi proizvodi nose visok rizik stvaranja zavisnosti i izuzetno su štetni po životnu sredinu." Zbog njih mladi postaju zavisni od nikotina, kojeg ne mogu da se odreknu i nakon 30, 40 godina ili čak nikada.

Njemačka ne treba da čeka da jednog dana cijela Evropska unija zabrani prodaju jednokratnih e-cigareta, sugerisao je povjerenik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak