Njemački mediji uputili apel Izraelu i Egiptu: Traže slobodan pristup Pojasu Gaze

1
Radiosarajevo.ba
Njemački mediji uputili apel Izraelu i Egiptu: Traže slobodan pristup Pojasu Gaze

Medijske kuće iz Njemačke zahtijevale su u otvorenom pismu vladama Izraela i Egipta da omoguće njihovim reporterima pristup Pojasu Gaze.

"Gotovo godinu dana rata, a vaše vlade i dalje spriječavaju da se bez pratnje i samostalno upoznamo sa situacijom u Gazi. Skoro potpuna isključenost međunarodnih medija u krizi ovako ogromnog globalnog značaja je bez presedana u novijoj historiji", navodi se u apelu.

Pismo su potpisali glavni urednici i direktori javnih i privatnih medija, a među njima i najveća njemačka novinska agencija dpa.

Pripremite zalihe: Više od 20 sarajevskih ulica danas bi moglo ostati bez vode

"Ništa nije istinitije od svjedočanstva nezavisnih novinarki i novinara – naročito za nas kao novinsku agenciju. Zato podržavamo zahtjev da se omogući nezavisno izvještavanje", rekao je glavni urednik dpa Sven Gösman.

"Mi nismo strana u sukobu", stoji u pismu koje su mediji konkretno adresirali na izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i egipatskog predsjednika Abdela Fataha el-Sisija.

Novi detalji nakon eksplozija u Libanu: Troje mrtvih, stotine povrijeđenih

Ko onemogućava nezavisno izvještavanje o ovom ratu, dovodi u pitanje sopstvenu pouzdanost. "Ko nam zabranjuje da radimo u Pojasu Gaze, stvara uslove za kršenje ljudskih prava."

"Svjesni smo rizika. Spremni smo da ga preuzmemo. Obezbijedite nam pristup Pojasu Gaze. Pustite nas da radimo - u interesu svih!", navodi se na kraju apela.

Od početka rata, broj poginulih u Gazi prema navodima lokalnih vlasti koje kontroliše Hamas porastao je na više od 41.000. Podatak se odnosi na ratnike i civile i teško ga je provjeriti.

Pregovori o oslobađanju izraelskih talaca u Pojasu Gaze, u kojima posreduju SAD, Egipat i Katar, mjesecima stoje u mjestu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak