Njemački medij: E-cigarete mogu povećati rizik od raka pluća

1
Radiosarajevo.ba

Oni koji su prestali pušiti, a zatim počeli konzumirati električne cigarete imali su veću vjerovatnoću da obole od raka pluća od onih koji nisu pušili, pokazala je studija provedena u Južnoj Koreji.

"Ovo je prva velika populacijska studija koja pokazuje povećan rizik od raka pluća kod korisnika e-cigareta nakon prestanka pušenja", kaže Yeon Wook Kim, voditelj studije u bolnici Bundang Nacionalnog univerziteta u Seulu.

Bivši pušači su izloženi većem riziku od raka pluća

Istraživači proveli ispitivanja na 4.329.288 osoba u Južnoj Koreji, koje su imale istoriju konvencionalnog pušenja. Očitavane su u dvije vremenske tačke: 2012-2014,, 2018., i naknadno u decembru 2021.

Orban kritikovao Njemačku: ‘Nekada su bili zemlja reda i marljivih ljudi...'

Do trenutka naknadnog očitavanja rezultata, istraživači su otkrili da je 53.354 osobe oboljelo od raka pluća, a 6.351 ih je u međuvremenu umrlo od posljedica raka pluća.

Bivši pušači cigareta koji su konzumirali e-cigarete imali su veći rizik od dijagnoze raka pluća i smrti od raka nego bivši pušači koji su prestali konzumirati duhan i izbjegavali e-cigarete.

"Naši rezultati pokazuju da kada se integrišu intervencije za odvikavanje od pušenja kako bi se smanjio rizik od raka pluća, u obzir mora biti uzeta i potencijalna šteta korištenja e-cigareta kao alternative pušenju", ističe Kim.

Da li su e-cigarete manje štetne od konvencionalnih?

E-cigarete zagrijavaju tekućinu koja postaje para koja se udiše. One ponekad sadrže duhan, koji je glavni štetni dio cigareta i koji uzrokuje rak.

Međutim, e-cigarete sadrže i druge potencijalno štetne hemikalije, iako na nižim nivoima od duhanskih cigareta.

Foto: DPA: E-cigarete

"Opasne hemikalije koje se nalaze u tskozvanim vaping-proizvodima koji mogu oštetiti pluća uključuju akrolein, formaldehid, diacetil i ultrasitne čestice koje se mogu duboko udahnuti. Proizvodi za vaping mogu uključivati ​​i teške metale kao što je olovo", ističe Ashley Merianos, vanredna profesorica na Univerzitetu Cincinnati u SAD-u.

Mnogi zdravstveni radnici i organizacije vjeruju da su e-cigarete mnogo sigurnije od pušenja duhana. Vaping se takođe preporučuje kao sredsvo za prestanak pušenja konvencionalnih cigareta.

Stručnjaci kažu da su e-cigarete sigurne u kratkom i srednjem vremenskom roku, ali je malo vjerovatno da su bez rizika na duže vrijeme.

Merianos kaže da u vapingu postoje mnoge nepoznanice, posebno one koje se tiču ​​dugoročnih efekata na ljudsko zdravlje.

"Aktuelni rezultati sugerišu da vaping može biti povezan s uzrokovanjem problema funkcionisanja pluća, uključujući i astmu. Pored toga, ograničene studije koje imamo pokazuju da je izlaganje aerosolu iz druge ruke povezano s respiratornim simptomima i bolestima", rekla je Merianos za DW, dodajući da izlaganje aerosolima iz druge ruke putem vaping-proizvoda takođe može biti štetno.

Da li e-cigarete uzrokuju rak?

Tečnosti za e-cigarete mogu sadržavati vrlo niske koncentracije brojnih hemikalija za koje se zna da uzrokuju rak. Oni koji intenzuvno koriste takve proizvode mogu udahnuti ove hemikalije svakodnevno i tokom dugog niza godina.

No, postoje li dokazi da vaping direktno uzrokuje rak? Ne, ne baš – trenutno je nepoznato kolika je izloženost sastojcima u tim proizvodima dovoljna da izazove rak.

S jedne strane, studije pokazuju da kratkotrajno konzumiranje, manje od dvije godine, nije povezano s porastom broja dijagnoza raka.

Ali ova najnovija studija iz Južne Koreje jedna je od nekoliko aktuelnih studija koje pokazuju da e-cigarete mogu povećati rizik od razvoja raka kasnije u životu, barem za ljude koji su pušili konvencionalne cigarete.

Studija objavljena u martu 2024. pokazala je da korisnici vape-proizvoda i pušači cigareta imaju slične promjene u DNK stanicama u ustima.

Bosna i Hercegovina gubi skoro 400 miliona KM godišnje zbog ilegalnog duhana i cigareta

Takve promjene su na drugim mjestima povezane s budućim razvojem karcinoma pluća kod pušača, ali ne dokazuju da će se kod konzumenata e-cigareta nužno razviti rak.

Merianos kaže da istraživačima nedostaju definitivni skup dokaza za donošenje zaključaka o dugoročnim zdravstvenim efektima vapinga, uključujući ishode raka.

Naučnici takođe nemaju konkretne dokaze o tome da li je i koliko vaping štetniji za neke grupe ljudi od drugih, na primjer za trudnice ili djecu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak