Njemačka policija uhapsila veliku hakersku grupu: Operirali su širom svijeta

0
Radiosarajevo.ba
Njemačka policija uhapsila veliku hakersku grupu: Operirali su širom svijeta

Inspekcija za cyber-kriminal iz Bavarske sprovela je uspješnu akciju protiv međunarodne grupe hakera, saopštila je u utorak, 13. augusta.

Dvanaest osumnjičenih članovi su grupe Radar/Dispossessor od augusta prošle godine. Serveri koje je grupa koristila više nisu na internetu, navele su bavarska centrala za cyber-kriminal i bavarska kriminalistička policija.

Ističe se da je grupa prvenstveno ucenjivala mala i srednja preduzeća i institucije takozvanim rensomverom. Koristili su slabe tačke da dobiju pristup IT sistemima, dešifruju datoteke i onda traže novac.

Svjedok nesreće na Jadranskoj magistrali: ‘Povrijeđeni trudnica i dijete, naši samo sjede i gledaju'

Žarište je najprije bilo u SAD. Tokom istrage, policija je otkrila još 43 žrtve u Nemačkoj, Argentini, Australiji, Belgiji i Brazilu.

Da pojačaju pritisak, učinioci su, kako se navodi, svojim metama slali video-snimke sa ukradenim podacima. Pored toga što su im se direktno obraćali, pokazivali su im web stranicu za objavljivanje podataka - gdje podaci idu ako ne plate.

Upozorenje: Ako imate neke od ovih 17 aplikacija obrišite ih

Osumnjičeni su hakovali iz Ukrajine, Rusije, Kenije, Srbije, Litvanije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Protiv osumnjičenog optuženog za konkretna krivična djela u Njemačkoj raspisana je međunarodna potjernica. Ostali se procesuiraju u drugim zemljama.

U međunarodno koordinisanoj operaciji sa američkim FBI, navodno je zaplijenjeno 17 servera u Njemačkoj, tri u Velikoj Britaniji i pet u SAD. Pored toga, onesposobljeno je još osam servera. Tako su sredstva koja je grupa koristila skinuli sa mreže, piše DPA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak