Njemačka policija traži veće ovlasti: Presudna jedna stvar

0
Radiosarajevo.ba
Njemačka policija traži veće ovlasti: Presudna jedna stvar

Njemački policajci od političara zahtijevaju izmjenu zakona koja će im dozvoliti da duže čuvaju lične podatke u interesu efikasnijeg suzbijanja kriminala.

"Dosta je političkog sporenja," rekao je predsjednik policijskog sindikata GdP Jochen Kopelke za Rheinische post u utorka, 22. oktobra.

Kopelke je ocijenio da bi policija lakše mogla da identifikuje i hapsi teroriste uz "minimalno" zadržavanja podataka, ali da umjesto toga godinama sluša kako političari o tome raspravljaju.

Evo šta je pronađeno kod osoba povezanih s terorističkim napadom u Bosanskoj Krupi

"Mogu samo da vrtim glavom u nevjerici," rekao je.

Kopelke je apelovao na propuštanje vladinog paketa o bezbijednosti, koji je u petak, 18. oktobra zapeo u domu pokrajina njemačkog parlamenta, zbog protivljenja opozicionih demohrišćana širim ovlaštenjima policije.

Njemačka policija koristila tenk da uhapsi muškarca: Nije slušao naredbe jer ne priznaje državu

Njemačkoj je, prema njegovim riječima, neophodna strategija podrške svim agencijama bezbijednosti.

Kopelke je konkretno ukazao na u Bundesratu osporen prijedlog da policija i službe dobiju dozvolu da slobodnije koriste podatke sa interneta osumnjičenih za posebno teška djela, uključujući terorizam.

Prema prijedlogu, internet provideri bi imali obavezu da sarađuju sa policijom, na primjer u otkrivanju IP adresa osumnjičenih, piše DPA.

Uz to, rekao je Kopelke, policiji je potrebno još ljudstva i tehnologije. Zatražio je i "europsku strategiju za suzbijanje dezinformisanja, terorizma i kriminala."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak