Još jedna njemačka kompanija proglasila bankrot: Stotine radnika na ulici

3
Radiosarajevo.ba
Još jedna njemačka kompanija proglasila bankrot: Stotine radnika na ulici
Foto: Schumag AG / Kompanije

Nakon gotovo 200 godina postojanja, još jedno tradicionalno njemačko preduzeće sada je nesolventno. Stotine radnika pogođeno je stečajem i suočavaju se s neizvjesnom budućnošću.

Val bankrota se nastavlja i pogađa još jedno tradicionalno njemačko preduzeće Schumag AG koje je sada nesolventno.

Trenutna ekonomska situacija nije jedini razlog zašto stotine radnika sada moraju strahovati za svoja radna mjesta. Kompanija se još uvijek nosi s jako teškom situacijom.

Požar u Sarajevu: Gorjeli boksovi na pijaci

Požar u Sarajevu: Gorjeli boksovi na pijaci

Stotine radnika pogođene stečajem

Ali zašto je tradicionalna njemačka kompanija koja postoji već 200 godina sada nesolventna? Ova tradicionalna njemačka kompanija na tržištu je tačno 194 godine. Poznata je po svojim "Made in Germany" proizvodima, a specijalizirani su za preciznu tehnologiju.

Kompanija izrađuje precizne dijelove promjera od 0,3 do 60 milimetara koji su napravljeni od nehrđajućeg čelika i obojenih metala. I oni su apsolutno neophodni za mnoge industrije.

Tradicionalna kompanija opskrbljuje, između ostalog, industriju motornih vozila, medicinsku tehnologiju i tehnologiju uređaja.

Kompanija ima izvrsnu reputaciju i poznata je po najvišoj kvaliteti i preciznosti. A riječ je o međunarodnom igraču jer se najveća prodaja ne ostvaruje u Njemačkoj, već na međunarodnim tržištima.

Težak udarac značajno doprinosi krizi

Ali, nisu samo povećani troškovi ono što muči kompaniju. Uz financijske poteškoće koje su kompaniju dovele u probleme, Schumag AG se morao nositi s dodatnim teškim udarom od kojeg se nije sam oporavio.

Kako pišu njemački mediji, 22. septembra nepoznate osobe napale su korporativnu mrežu kompanije i hakirali sve podatke. Zbog toga su planovi restrukturiranja na koje se uprava oslanjala učinili nevažećima. Ovo je sada objasnio upravni odbor Schumaga AG.

Stoga je uprava Schumag AG morala djelovati i nakon 194 godine postojanja podnijela zahtjev za samoupravnu nesolventnost nadležnom okružnom sudu u Aachenu.

Međutim, i uprava kompanije, kao i stečajni savjetnik i osigurani odvjetnik gledaju pozitivno na budućnost.

Agencija za zapošljavanje grada Aachena isplatit će plate i radnicima za sljedeća tri mjeseca.

Unatoč svemu, prema riječima odgovornih, restrukturiranje ostaje cilj kompanije. Oslanjaju se na tehnološku stručnost kompanije Schumag AG i stoga vide dobre dugoročne tržišne prilike za preciznu tehnologiju, piše Fenix-magazin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije