Neredi se šire Engleskom, demonstranti zapalili hotel sa migrantima: Oglasio se i britanski premijer

8
AA

Veliki protest protiv migranata prerastao je u nedjelju u nasilje, kada su demonstranti krajnje desnice napali hotel u Rotherhamu u kojem se nalaze tražioci azila, te su razbili prozore i zapalili zgradu.

Incident se dogodio nešto prije podneva, a obilježili su ga intenzivni sukobi krajnje desničarskih demonstranata sa policijom i kontrademonstrantima.

Britanski premijer Keir Starmer nazvao je nasilje "krajnje desničarskim razbojništvom", upozorivši da će oni koji učestvuju u nasilnim neredima na ulicama "zažaliti".

Komšić odao počast Alagiću i upitao: Šta je s onima koji su nepravedno optuženi za Dobrovoljačku?

Starmer je u obraćanju naciji rekao da "nema sumnje" da će se oni koji su učestvovali u ovom nasilju suočiti sa punom snagom zakona.

"Garantujem da ćete zažaliti što ste učestvovali u ovom neredu, bilo direktno, ili oni koji su pokrenuli ovu akciju na internetu, a potom sami pobjegli", rekao je premijer i dodao da "ovo nije protest", već "organizovana nasilna razbojništva".

Neredi u Velikoj Britaniji, povrijeđeni policajci: 'Ovo je neoprostivo nasilje i nered'

Dodao je da ne postoji opravdanje za nasilno ponašanje koje bi, kako je kazao, svi trebali osuditi.

"Ljudi u ovoj zemlji imaju pravo da budu sigurni, a ipak smo vidjeli kako su muslimanske zajednice na meti i napade na džamije... Dakle, neću se ustručavati da to nazovem onim što jeste, krajnje desničarskim razbojništvom", rekao je Starmer.

Ranije su vlasti izvijestile o najmanje 100 hapšenja nakon eskalacije nasilja, ne samo u Rotherhamu već i širom Velike Britanije, a još demonstracija planirano je u toku dana.

Slični protesti se očekuju u Boltonu, Lancasteru, Middlesboroughu, Weymouthu i Newcastle na Tyneu.

Maskirani izgrednici, neki ogrnuti zastavama Engleske, okupili su se ispred hotela, u kojem su smješteni migranti.

Lokalne vlasti su u stanju pripravnosti, očekujući nove nasilne proteste širom zemlje u nedjelju.

Nemiri su uslijedili nakon tragičnog ubistva tri mlade djevojke u Southportu u ponedjeljak, što je dodatno zaoštrio odnose u zajednici i izazvao nerede u gradovima širom Engleske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak