Ne smiruje se nasilje u Engleskoj: Veliki neredi u Londonu, Manchesteru i drugim gradovima

0
Radiosarajevo.ba
Ne smiruje se nasilje u Engleskoj: Veliki neredi u Londonu, Manchesteru i drugim gradovima
Foto: EPA - EFE / Neredi u Londonu

Demonstracije krajnje desnice postale su nasilne drugu noć zaredom širom Engleske u srijedu, nakon masovnog napada nožem u Southportu ove sedmice – najgoreg napada na djecu u zemlji u novijoj historiji.

Dok zajednica i dalje tuguje zbog ubistva tri mlade djevojčice, agitatori krajnje desnice mobilizirali su se oko dezinformacija na internetu i mržnje prema migrantima i muslimanima – potpirujući nerede u Londonu, Manchesteru i sjeveroistočnom gradu Hartlepoolu.

Haotične scene odvijale su se u glavnom gradu u srijedu navečer, gdje su demonstranti s protesta "Dosta je Dosta" bacali boce i limenke na policiju, te bacali baklje prema kapijama Downing Streeta uzvikujući krajnje desničarske, antiislamske slogane, uključujući: "Želimo našu zemlju nazad."

Ne smiruje se nasilje u Engleskoj: Veliki neredi u Londonu, Manchesteru i drugim gradovima

Ne smiruje se nasilje u Engleskoj: Veliki neredi u Londonu, Manchesteru i drugim gradovima

U Manchesteru, demonstranti s fantomkama okupili su se ispred hotela u kojem su smješteni tražitelji azila, dok su u Hartlepoolu policijski automobili zapaljeni od strane mase koja je nosila štapove i gađala policajce predmetima.

Više od 100 osoba u Londonu je uhapšeno zbog "nasilnog nereda" i "napada na hitnog radnika", prema podacima gradske Metropolitan policije. Bilo je dva hapšenja u Manchesteru i osam u Hartlepoolu, prema tamošnjim policijskim podacima.

Nasilje slijedi nakon noći nemira u utorak u sjeverozapadnom engleskom gradu Southportu, gdje je grupa krajnje desničarskih demonstranata bacala cigle na džamiju, palila automobile i policijska vozila te se sukobila s policijom samo sat vremena nakon što je u gradu održana mirna bdijenje za Bebe King (6), Elsie Dot Stancombe (7) i Alice Dasilva Aguiar (9).

Osam druge djece zadobilo je ubodne rane u napadu, a petoro ih je u kritičnom stanju. Dvije odrasle osobe također su u kritičnom stanju nakon što su povrijeđene u napadu, saopštila je policija.

Premijer Keir Starmer osudio je scene, rekavši da su demonstranti "oteli" tugu zajednice.

Superintendent Met policije Neil Holyoak rekao je da, iako je "razumljivo da javnost ima snažne osjećaje" o ubodima u Southportu, "nasilni, nezakoniti neredi koji su uslijedili bili su potpuno neprihvatljivi i vođeni dezinformacijama."

Nedugo nakon napada u ponedjeljak, krajnje desničarske grupe počele su širiti lažno ime navodnog napadača na društvenim mrežama i lažno tvrdile da je on tražitelj azila.

Osumnjičeni je 17-godišnjak iz Banksa, Lancashire. Rođen je u Cardiffu, Wales, prema podacima policije.

Axel Rudakubana, koji je optužen za tri ubistva i 10 pokušaja ubistva, imenovan je u četvrtak nakon što je sudija ukinuo zabranu izvještavanja.

Manje od 24 sata nakon napada, međutim, prije nego što je ime osumnjičenog objavljeno, lažno ime je već dobilo preko 30,000 spominjanja od više od 18,000 jedinstvenih naloga samo na X-u – i pojačano je od strane istaknutih krajnje desničarskih lidera, prema Institutu za strateški dijalog (ISD).

Tim Squirrell, direktor komunikacija i uredništva ISD-a, rekao je za CNN da nakon bilo kojeg napada uvijek ima ljudi koji spekulišu o etničkoj pripadnosti i religiji osumnjičenog.

"Bijeli nacionalisti će iskoristiti svaku priliku da šire dezinformacije o muslimanima, o bilo kome ko nije bijelac. Tako su odmah reagirali – i bili spremni širiti sve što bi potvrdilo njihove pretpostavke o tome ko je to učinio," rekao je.

Kao i ono što je dijeljeno na X-u i drugim platformama, Telegram grupa "Southport Wake Up" također je objavila lažne informacije o navodnom osumnjičenom. Nekoliko sati nakon napada, tvorac grupe poslao je detalje za prvi protest: Sastanak u blizini džamije u Southportu u utorak.

Grupa "Southport Wake Up" je još uvijek aktivna, a u četvrtak je objavila pozive za slične nerede u muslimanskim centrima u drugim gradovima širom Engleske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije