Neredi u Velikoj Britaniji, povrijeđeni policajci: 'Ovo je neoprostivo nasilje i nered'

3
Radiosarajevo.ba
Neredi u Velikoj Britaniji, povrijeđeni policajci: 'Ovo je neoprostivo nasilje i nered'
Foto: EPA / Manchester, neredi

Nekoliko je policijskih službenika ozlijeđeno u novom valu nasilja na ulicama britanskih gradova u subotu, četvrtog dana nemira zbog ubistva triju djevojčica u sjeverozapadnoj Engleskoj početkom sedmice.

Neredi u kojima su sudjelovale stotine ljudi koji su prosvjedovali protiv migranata izbili su posljednjih dana u nekoliko gradova, nakon što su se društvenim mrežama proširile lažne informacije da je osumnjičenik za krvoproliće radikalni muslimanski migrant.

Policija je saopćila da je Axel Rudakubana (17), osumnjičenik za napad nožem na tečaju plesa za djecu u ponedjeljak u Southportu, rođen u glavnom gradu Walesa Cardiffu, ali prosvjedi protiv useljenika i muslimana su se nastavili i pretvorili u nasilje i nerede.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH izdalo važno saopćenje: Ne putujte u Liban

Ministarstvo vanjskih poslova BiH izdalo važno saopćenje: Ne putujte u Liban

Liverpulska policija saopćila je u subotu da je više policajaca ozlijeđeno prilikom smirivanja "ozbiljnog nereda" u središtu grada.

Vlasti u gradu Hullu na istoku Engleske saopćile su da su četiri osobe uhapšene, a troje policajaca povrijeđena u prosvjedima koji su uključivali i bacanje boca.

Neredi nakon ubistva djevojčica u Engleskoj: Zasuli džamiju ciglama, povrijeđeno 39 policajaca

Neredi nakon ubistva djevojčica u Engleskoj: Zasuli džamiju ciglama, povrijeđeno 39 policajaca

Izdani su savjeti za pojačanje sigurnosti džamija širom zemlje, dok je policija rasporedila dodatne snage.

Novi britanski premijer Keir Starmer, izabran početkom jula, suočen je s prvim velikim testom. Osudio je "ekstremnu desnicu" za nasilje i podržao policiju u poduzimanju oštrih mjera. U subotu je s ministrima razgovarao o neredu, priopćio je njegov ured.

Starmer je u subotu rekao da "nema isprike za nasilje".

Tučnjave i nasilje izbili su i u Leedsu i Manchesteru, kao i Liverpoolu, gdje su prosvjednici bacali jaja, limenke piva i dimne bombe. U Belfastu su neka poduzeća prijavila materijalnu štetu. U Londonu je uhapšeno nekoliko osoba, uključujući jedne zbog nacističkog pozdrava upućenog protuprosvjedniku, piše Jutarnji.

Četiri policajca povrijeđena u neredima u petak navečer prevezena su u bolnicu, a 12 osoba je uhapšeno, rekao je novinarima u subotu Mark Hall, glavni policijski nadzornik područja Sunderlanda.

"Ovo nije bio prosvjed. Ovo je bilo neoprostivo nasilje i nered", rekao je Hall.

Najmanje 30 prosvjeda planirano je ovog vikenda širom Ujedinjenog Kraljevstva, izvještava BBC, zajedno s brojnim protuprosvjedima skupina protiv rasizma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije