NATO uskoro izvodi najveću zračnu vježbu u Evropi: SAD poslale više od 100 aviona

3
AA
NATO uskoro izvodi najveću zračnu vježbu u Evropi: SAD poslale više od 100 aviona

Najveća zračna vježba NATO-a, koja će se održati u Evropi sljedeće sedmice, pokazat će jedinstvo, snagu i spremnost Alijanse, saopćili su američki zvaničnici.

"Ovo je vježba koja će biti sigurno impresivna za svakoga", rekla je američka ambasadorica u Njemačkoj Amy Gutmann na konferenciji za novinare u Berlinu.

"Bila bih prilično iznenađena da bilo koji svjetski lider nije primijetio šta ovo pokazuje u smislu duha ovog vojnog saveza", kazala je Gutmann.

Oštra reakcija javnosti nakon što su visoki zvaničnici OSBiH navodno veličali ratne zločince

Istakla je da su Sjedinjene Američke Države (SAD) poslale preko 100 aviona i 2.000 članova vojnog osoblja u Evropu da učestvuju u vojnoj vježbi koja će se održati od 12. do 23. juna.

"'Air Defender 2023' najveća je vježba raspoređivanja savezničkih zračnih snaga u Evropi, u historiji NATO-a. To će bez ikakve sumnje demonstrirati agilnost i brzinu naših savezničkih snaga u NATO-u”, rekla je Gutmann.

U vojnoj vježbi će učestvovati oko 10.000 vojnika iz 25 zemalja članica NATO-a, koji će uvježbavati odbrambene manevre u njemačkom i evropskom zračnom prostoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak