Nakon razornog potresa: Emir Države Katar uputio spasioce i pomoć u Maroko

0
Radiosarajevo.ba

Prema direktivama emira Države Katar,  šeika Tamima bin Hamada Al-Thanija, Katarska međunarodna grupa za potragu i spašavanje, predstavnik katarskog Stalnog odbora za spašavanje, pomoć i humanitarnu pomoć u katastrofama pogođenim područjima, koji je osnovan 2021. godine, uputila se u Kraljevinu Maroko kako bi se priključila akcijama potrage i spašavanja nakon razornog potresa koji je pogodio tu zemlju, prenosi katarska državna agencija QNA, javlja INS.

Grupa učestvuje u akcijama traganja i spašavanja koristeći se specijaliziranim vozilima i opremom, uz pružanje hitne humanitarne pomoći za ublažavanje patnji pogođenih potresom.

Država Katar potvrđuje svoju punu solidarnost sa Kraljevinom Maroko, svoju podršku bratskom narodu u ovim teškim trenutcima, te iskazuje punu spremnost za pružanje potrebne pomoći pogođenim područjima do saniranja posljedica potresa.

Lidija Bradara: Zadovoljna žena znači i zadovoljno društvo

Emir Države Katar naredio je još u subotu uvečer, 9. septembra, hitno slanje spasilačkih timova i hitne medicinske pomoći u bratsku Kraljevinu Maroko, kako bi učestvovali u traženju nestalih i pružanju pomoći unesrećenima, prenijela je katarska državna novinska agencija QNA.

Narod Katara, također, iskazuje saosjećanje sa marokanskim stanovništvom.

Emir Katara i visoki zvaničnici uputili čestitke Zelenskom i Šmihalu povodom Dana nezavisnosti

Tornjevi Al Jaber locirani u gradu Lusail, 23 kilometra sjeverno od Dohe, osvijetljeni su sinoć marokanskom zastavom u znak solidarnosti i suosjećanja s građanima Kraljevine Maroko.

Bilans poginulih u razornom zemljotresu koji je pogodio zemlju na sjeveru Afrike premašio je 2.000 žrtava, zbog čega je vlada proglasila trodnevnu žalost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak