Nakon požara u glavnom gradu: Najmanje 129 osoba poginulo pri pokušaju bijega iz zatvora

0
Radiosarajevo.ba
Nakon požara u glavnom gradu: Najmanje 129 osoba poginulo pri pokušaju bijega iz zatvora

Vlasti u Demokratskoj Republici Kongo (DRK) saopćile su da je najmanje 129 osoba poginulo dok su pokušavale pobjeći iz centralnog zatvora Makala u glavnom gradu Kinšasi.

U saopćenju objavljenom na X-u rano u utorak, ministar unutrašnjih poslova Shabani Lukoo rekao je da su zatvorenici pokušali bijeg u ponedjeljak usred požara koji je zahvatio administrativne zgrade uključujući bolnicu.

"Preliminarni bilans je 129 mrtvih, uključujući 24 od metaka, nakon upozorenja," rekao je Lukoo u saopćenju objavljenom na X-u, dodajući da je 59 osoba povrijeđeno.

Mladić i djevojka utopili se u jezeru u BiH, prije sahrane opljačkali im kuću

Rekao je da je "nastala značajna materijalna šteta."

Lukoo je rekao da se sastao s kriznim timom zajedno s odbrambenim i sigurnosnim službama, ali da je mir ponovo uspostavljen.

Zatvor Makala je najveći u DRK i izgrađen je za smještaj 1.500 zatvorenika.

Trenutno u njemu boravi između 14.000 i 15.000 zatvorenika, prema službenim podacima. Većina njih su osobe koje čekaju suđenje, navela je Amnesty International u svom najnovijem izvještaju o DRK.

Zatvor je prethodno bilježio pokušaje bijega, uključujući onaj iz 2017. godine kada je više od 4.000 zatvorenika pobjeglo iz objekta nakon napada naoružanih muškaraca tokom noći.

Ministar pravde Constant Mutamba nazvao je napad "premišljeni čin sabotaže" koji je izveden kako bi se potkopali napori za poboljšanje uslova u zatvorima, javlja Al Jazeera.

"Istražne radnje su u toku kako bi se identifikovali i strogo kaznili oni koji su organizovali ove sabotaže. Oni će dobiti oštar odgovor," rekao je Mutamba.

Također je najavio razmjenu zatvorenika iz zatvora i rekao da će vlasti izgraditi novi zatvor, među ostalim naporima da smanje pretrpanost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak