Novi napad jemenskih Huta: Napali brod u Crvenom moru

0
Radiosarajevo.ba
Novi napad jemenskih Huta: Napali brod u Crvenom moru
Foto: EPA - EFE / Brod Rubymar kojeg su potopili Huti/ Ne opisuje događaj iz teksta

Aspides je u priopćenju objavio da "nekoliko požara" i dalje gori na plovilu registriranom u Grčkoj koje prevozi oko milion barela sirove nafte, dodavši da nema vidljivih znakova izljeva.

Operacija spašavanja će vjerovatno biti složena, a dođe li do izljeva nafte, moguće je da to bude jedan od najvećih izljeva iz broda u historiji koji bi mogao izazvati ekološku katastrofu u području gdje je pristup osobito opasan.

"MV SOUNION zbog velike količine sirove nafte koju prevozi predstavlja značajnu ekološku prijetnju. Privatne kompanije su uključene u operaciju spašavanja koja će ubrzo početi", objavio je Aspides na društvenoj platformi X.

Nijemci vratili putnicu iz BiH zbog propisa koji mnogi zanemaruju

Nijemci vratili putnicu iz BiH zbog propisa koji mnogi zanemaruju

Izvor upućen u tematiku je za Reuters rekao da su tegljači spremni, ali da će biti potrebna inspekcija na licu mjesta prije nego što se donese odluka o tome hoće li se teret prenijeti na drugo plovilo ili će se brod najprije premjestiti u sigurnu luku.

Europska pomorska misija je u ponedjeljak, 2. septembra rekla da će osigurati zaštitu za tegljače koji će sudjelovati u operaciji spašavanja.

Proiranski huti napadaju trgovačke brodove kako bi podržali Palestinu u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi.

Tanker u saudijskom vlasništvu i tanker registriran u Panami napadnuti su u ponedjeljak u Crvenom moru blizu Jemena, rekla su dva izvora upućena u događaj, ali nije bilo jasno jesu li plovila napali jemenski huti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije